Theater Orpheus in Apeldoorn, waar de herdenking van de Turkse coup zal plaatsvinden. De Turkse vicepremier is echter niet welkom.
Volledig scherm
Theater Orpheus in Apeldoorn, waar de herdenking van de Turkse coup zal plaatsvinden. De Turkse vicepremier is echter niet welkom. © Stentor fotobewerking

Turken mogen coup herdenken in Apeldoorn

UpdateDe herdenking van de mislukte Turkse staatsgreep mag doorgaan in het Apeldoornse theater Orpheus. De Turkse vicepremier Tugrul Türkes is niet welkom. Dit heeft burgemeester John Berends aan de gemeenteraad laten weten.

Het kabinet liet eerder weten dat Türkes gezien de slechte verhoudingen niet welkom is. Zonder hem kan de bijeenkomst wel gewoon doorgaan. Burgemeester Berends schrijft dat hij de situatie de komende dagen 'in de gaten houdt'. 

De Turkse regering heeft de Nederlandse stap om  Türkes volgende week niet toe te laten, veroordeeld. Het is 15 juli een jaar geleden dat de mislukte coup in Turkije plaatsvond. 

Gedenken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara ziet in het weigeren van Türkes een 'ondemocratisch gebaar van Den Haag'. Premier Rutte noemt dit op zijn beurt 'een bizarre uitspraak'.  ,,Ik ben nog steeds ontzettend kwaad over de gebeurtenissen in maart. Bovendien accepteert de Turkse regering niet de terugkeer van onze ambassadeur in Ankara.''

Turkse burgers in het buitenland organiseren, onafhankelijk van de Turkse regering, bijeenkomsten om de gebeurtenissen van 15 juli te gedenken.  Dat staat volgens Ankara helemaal los van de bilaterale betrekkingen tussen Turkije en Nederland. 

Bloedig

De Unie van Europese Turkse Democraten (UETD) wil de bloedige staatsgreep herdenken die Turkse militairen pleegden op 15 juli 2016. Die mislukte vooral door massaal verzet van de bevolking en door gebrek aan steun onder de overige militairen. Er vielen ruim 240 doden en bijna 2.200 gewonden.

De UETD heeft laten weten dat de herdenking hoe dan ook doorgaat, met of zonder Turkse vicepremier. 

,,Het is een herdenkingsprogramma waarbij een aantal gasten aanwezig zal zijn”, laat UETD-bestuurslid Mustafa Aslan weten. ,,Een van de genodigden is de vicepremier. Het programma gaat met of zonder de vicepremier door.”

In maart van dit jaar liepen de spanningen tussen Nederland en Turkije hoog op, toen twee afgezanten van de regering van Erdogan Nederland niet in mochten. Dit zette de diplomatieke relatie tussen de landen op scherp en de gemoederen zijn sindsdien nog niet bekoeld.