Volledig scherm
Demmink © anp

'Turkije chanteerde justitietop met bewijs tegen Demmink'

UpdateIn ruil voor een Nederlandse veroordeling van de Koerd Baybasin met vals bewijs, houdt Turkije informatie over misbruik van minderjarige jongens door voormalig topambtenaar Joris Demmink voor zich. Zo chanteerde Turkije de Nederlandse justitietop. Daarvan is Langendoen overtuigd, zo verklaarde hij als getuige voor de rechtbank in Utrecht.

In Utrecht wordt een reeks getuigen gehoord op verzoek van stichting De Roestige Spijker. Die onderzoekt het vermoeden dat jongensmisbruik door de toen hoogste baas van justitie Demmink actief in de doofpot is gestopt.

Voormalig chef van de Criminele Inlichtingendienst (CID) Langendoen baseert zijn conclusie op eigen speurwerk in Turkije. Hij deed onderzoek op verzoek van de advocate van twee Turkse slachtoffers die zeggen door Demmink te zijn misbruikt. Langendoen sprak de twee jongens. Ze vertelden hoe ze door Demmink werden misbruikt en wezen hem aan in een fotoboek van Langendoen.

Chauffeur
Andere hints voor zijn conclusie kreeg Langendoen van een Turkse journalist. Die toonde een video-interview met een chauffeur die jongens moest ronselen voor Demmink. Ook verstrekte hij een rapport waaruit de chantagedeal tussen de Turkse oud-premier Tansu Çiller en toenmalig minister van justitie Winnie Sorgdrager zou blijken.

Volgens Langendoen kunnen ex-bordeeljongens bevestigen hoe 'het systeem' uit het Rolodex-onderzoek werkte, waarin hooggeplaatste pedofielen jongens konden misbruiken.

Levenslang
Demminks advocaten haalden aan dat op de betrouwbaarheid van Langendoens onderzoek valt af te dingen. Hij wordt betaald door het advocatenkantoor van Baybasin, die munitie verzamelt voor een herziening van zijn levenslange straf. Het is ook het advocatenkantoor van de Turkse slachtoffers.

Langendoen beaamde dat hij richtlijnen voor fotoconfrontaties niet heeft toegepast. Maar rechercheurs die dat wél doen, schitteren door afwezigheid in onderzoeken naar de doofpotaffaire.

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”