Turks gezin weggepest door racistische jongeren in Giethoorn, politie weigerde aangiftes
video/updateEen Turkse moeder en haar zoon worden weggepest uit Giethoorn, zonder dat politie, justitie en de gemeente ingrijpen. Ondanks vele bewijzen, waaronder camerabeelden, van racistische en vandalistische treiterijen nemen de autoriteiten de zaak niet serieus. Dat zeggen deskundigen in het onderzoeksprogramma Zembla.
Hatice Yilmaz, een alleenstaande moeder van Turkse afkomst, en haar 15-jarige zoon Yusuf zijn al bijna een jaar lang slachtoffer van racistische treiterijen door een groep jongeren uit hun woonplaats. Zembla beschikt over beelden waarop de racistische en vandalistische incidenten te zien zijn.
De pesterijen begonnen in oktober 2020. De jongeren (tussen de 14 en 18 jaar) belaagden ’s avonds het huis van Yilmaz en haar zoon, trapten tot vijf keer toe de spiegel van de auto kapot en riepen racistische leuzen als ‘buitenlanders rot op naar je eigen land’, ‘Yusuf kankerturk’ en ‘rot op uit ons dorp’.
Volgens Peter Rodrigues, rechtsgeleerde op het gebied van discriminatie aan de Universiteit Leiden, plegen de jongeren strafbare feiten. ,,De uitlatingen zijn onmiskenbaar discriminatoir.‘’
Tekst gaat verder onder de trailer
Deur barricaderen
De twee leven al die tijd in angst en verhuizen binnenkort naar een andere woonplaats. Ze hebben een bewakingscamera opgehangen en barricaderen iedere avond de voordeur van hun huis. ,,Ik ben bang voor de veiligheid van mijn kind’’ zegt Yilmaz.
Uit onderzoek van Zembla blijkt dat de politie Oost-Nederland, het Openbaar Ministerie Oost-Nederland en de gemeente Steenwijkerland op de hoogte waren van de incidenten. Maar de politie bagatelliseerde de incidenten, raakte bewijsmateriaal kwijt en weigerde twee keer aangifte op te nemen. Ook kreeg het OM niet alle informatie over de zaak.
Deskundigen concluderen dat politie, justitie en gemeente tekort zijn geschoten in de behandeling van deze discriminatiezaak. Volgens de politie was er geen sprake van een strafbaar feit en werd er enkel een melding van jeugdoverlast geregistreerd. ,,Dat is een absoluut verkeerde beoordeling geweest”, concludeert Rodrigues.
‘Kattenkwaad’
Na nieuwe incidenten nam de politie uiteindelijk wél aangifte op. Een jongere heeft bekend de autospiegel te hebben vernield en kreeg een waarschuwing. Toch blijkt uit een later opgenomen telefoongesprek dat de politie de incidenten nog altijd beschouwt als ‘kattenkwaad’.
De politie raakte tijdens het onderzoek beelden van een bewakingscamera kwijt waarop een racistisch incident was vastgelegd. Zonder de beelden gezien te hebben, seponeerde de politie de aangifte. Pas toen het slachtoffer zich hierover beklaagde, werd het beeldmateriaal alsnog onderzocht. ,,Een zeer ongelukkige samenkomst van omstandigheden’’, zegt de politie in een reactie.
Het OM zegt pas recent een volledig beeld van de politie te hebben gekregen van de aangiftes en klachten. Justitie erkent dat ‘de casus strafrechtelijk gezien om een andere benadering vraagt’ en kondigde aan de zaak opnieuw tegen het licht te houden. Maar inmiddels zijn alle dossiers gesloten wegens gebrek aan bewijs. De jongen die de autospiegel heeft vernield, is verzocht een schadebedrag van 100 euro te betalen. ,,Ik ben zeer teleurgesteld over deze uitkomst‘’, reageert Yilmaz. ,,Wij zijn het vertrouwen in de instanties helemaal kwijt.‘’
Tekst gaat door onder onderstaand kader.
Turkse orgaan over weggepest gezin Giethoorn: zoveelste incident
Het ‘wegpesten’ van een Turks-Nederlands gezin door jongeren in Giethoorn, waarover Zembla bericht, is ‘het zoveelste incident’ van discriminatie en racisme tegen deze bevolkingsgroep. Dat zegt voorzitter Zeki Baran van het Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT), een organisatie die de belangen behartigt van Turken in Nederland.
,,Het is zo jammer. Dit is de zoveelste fout binnen het politieapparaat. Ook treurig om te zien dat deze mensen bij vrijwel alle instanties tegen een muur zijn gelopen. Dit is weer een klacht die niet serieus is genomen.”
IOT-voorzitter Baran roept andere kwesties in herinnering, waarin Turken in Nederland gediscrimineerd werden. Zoals het racistische appje ‘Weer een Turk minder’ door een agent in Rotterdam, verstuurd na de moord op de 16-jarige scholiere Hümeyra in 2018. Of de toeslagenaffaire, of Turkse jongeren die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt. ,,Dit is het zoveelste incident, we kunnen dit niet accepteren met z’n allen”, aldus Baran.
Hij zegt de kwestie in Giethoorn aan te kaarten bij de Nationaal Coördinator Discriminatie en Racisme en hij roept minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz op ‘hier ook wat aan te doen’. Hij vindt dat iedereen die op een ‘stoel zit met verantwoordelijkheid’ in de kwestie Giethoorn, nog eens goed moet kijken of hij of zij daar goed zit. Het meest teleurgesteld is hij in de burgemeester van Steenwijkerland, Rob Bats. ,,De oplossing is dat dit gezin moet verhuizen, belachelijk. Waar was die burgervader? Die zou een voorbeeld moeten zijn voor ons allemaal.”
Noodkreten
De gemeente Steenwijkerland, waar Giethoorn onder valt, reageerde nooit op twee noodkreten van Yilmaz. In een reactie zegt de gemeente dat ze met de politie, buurt- en jeugdwerkers heeft afgesproken dat zij de melding van Yilmaz oppakken. Verder bemoeit de gemeente zich niet met de situatie van het gezin.
Volgens hoogleraar Rodrigues had leed voor het gezin voorkomen kunnen worden als de zaak eerder op zijn merites was bekeken.
Cyriel Triesscheijn, al 37 jaar gerenommeerd expert op het gebied van discriminatiebestrijding, wijst erop dat de politie volgens de eigen richtlijn aangiftes van discriminatie altijd moet opnemen en onderzoek moet verrichten. Alleen in overleg met justitie mag daarvan worden afgeweken. ,,Dit is gruwelijk fout gelopen”, stelt Triesscheijn.
Zembla, ‘Oprotten uit Giethoorn', vanavond om 20.25 uur bij BNNVara op NPO2
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
PREMIUM
Huisbaas Frans wil van huurder af en zet 32 hooibalen voor zijn deur: ‘We gaan nóg meer treiteren’
Een conflict tussen een huurder en een huisbaas in Leersum is volledig ontspoord. Bewoner Ed Jansen kon zijn ogen niet geloven toen zijn huisbaas een groot deel van zijn tuin platsnoeide en zijn uitzicht met hooibalen verpestte. Allemaal in een poging hem uit z’n huisje te krijgen. -
PREMIUM
Varkenspest in Duitsland nu gevaarlijk dicht bij grens met Twente
De varkenspest in Duitsland is de grens met Nederland gevaarlijk dicht genaderd. Duitsland maakte zaterdag bekend dat er Afrikaanse varkenspest in aangetroffen bij een bedrijf in Emsland. Het Nederlandse ministerie van Landbouw bekijkt of er maatregelen nodig zijn. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit doet onderzoek. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
37
Forse stijging aantal claims door kofferchaos Schiphol: ‘Heb nieuwe strandkleding moeten kopen’
De chaos bij de bagagebanden op Schiphol wordt steeds groter. Honderden koffers liggen onbeheerd in de hal van de luchthaven. Tot wanhoop van reizigers, die soms wekenlang hun koffer kwijt zijn. In mei en juni zijn in totaal vijfhonderd claims ingediend, terwijl dit er in april slechts vijftig waren, meldt EUclaim.
-
PREMIUM190
Minister Harbers over rekeningrijden: ‘Bij boodschappen betaal je ook voor wat je gebruikt’
Automobilisten moeten vanaf 2030 voor elke gereden kilometer gaan betalen. Waarom? Hoe werkt dat? En wat moet het opleveren? We vragen het aan Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij. -
PREMIUM
Woningcorporatie wil gezinnen uit woningen Tweebosbuurt laten zetten: ‘Ze willen ons wegpesten’
Vestia wil dat twee gezinnen uit de Rotterdamse Tweebosbuurt versneld uit hun woning worden gezet. De bewoners willen niet weg en kregen vorig jaar gelijk van de rechter, maar Vestia wil het hoger beroep niet afwachten, onder meer vanwege de oplopende kosten. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.