Volledig scherm
Juliette Rot, links, met rechts de jongeren uit Zaandam die verschenen bij Pauw ©

Turks-Nederlandse hangjongeren bedreigen gemeenteraadslid

Het Zaanse gemeenteraadslid Juliëtte Rot (Democratisch Zaanstad) is zondagmiddag bij haar woning in de wijk Poelenburg bedreigd door een groep Turks-Nederlandse jongeren onder aanvoering van de vlogger Ismail Ilgun. Rot heeft aangifte gedaan wegens bedreiging.

Volledig scherm
Juliëtte Rot © Democratisch Zaanstad

De 30-jarige politica rondde een interview met RTV Noord-Holland af toen de groep kwam voorrijden. ,,Ilgun sprong uit de auto en begon mij te filmen en te intimideren", aldus Rot. ,,Hij beschuldigde mij er ondermeer van hen zwart te willen maken. Hij stond pal voor me en was behoorlijk dreigend. Vanuit de auto werd mij iets nageroepen als: 'We weten je te vinden'."

De groep hangjongeren, waarvan Ilgun als 'woordvoerder' optreedt, zorgt in Zaandam voor veel overlast. De jongens kwamen in het nieuws doordat Ilgun beelden online zette waarop te zien is hoe zij politieagenten belachelijk maken en beledigen. Ook wordt in een van de filmpjes een fietser geïntimideerd en geslagen.

Volledig scherm
Ismail Ilgun ©
Volledig scherm
De betreffende jongeren tijdens de spraakmakende uitzending van Pauw ©
Volledig scherm
Belangstellende tijdens het bezoek van burgemeester Geke Faber aan de Vomar supermarkt in de wijk Poelenburg, naar aanleiding van problemen met hangjongeren de week. © ANP

Pauw
Een optreden van Ilgun en zijn vrienden in het tv-programma Pauw, waar een aantal weigerde om hun zonnebrillen af te zetten, leidde tot verontwaardigde reacties, met name op social media. Rot stelt al enige tijd het geweld door de groep aan de kaak en wordt sindsdien geïntimideerd. Ze deed eerder aangifte nadat ze met eieren was bekogeld. 

,,Ze staan ook regelmatig bij mij voor de deur. Dan zitten ze met een man of vier, vijf in de auto en staan gewoon op de stoep", zegt Rot. De politica zegt zich 'in de steek gelaten' te voelen. ,,Van burgemeester Geke Faber (PvdA) heb ik niets gehoord en mijn SP-collega in de raad suggereerde op twitter dat ik Poelenburg zou stigmatiseren met mijn verhalen."

Hakenkruis
In de nacht van zaterdag op zondag werd een supermarkt in Poelenburg beklad met een hakenkruis en de tekst 'Wat jullie weik, ons land'. Burgemeester Faber bracht vrijdagmiddag een bezoek aan de wijk. Ze noemde het gedrag van de jongeren 'onacceptabel'. De gemeente zet extra agenten en andere handhavers in. Ook premier Rutte mengde zich in het debat. Hij noemde vrijdag de jongeren 'gewoon tuig van de richel'. 

Rutte vindt het ongehoord dat buurtbewoners zich bedreigd voelen en hij riep hen op aangifte te doen. Vorige week werden een cameraman en een verslaggeefster van SBS bedreigd toen ze een item maakten over de overlast.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement