Volledig scherm
Rellen bij de ambassade in Brussel tussen voor- en tegenstanders van Erdogan © Marc Baert

Turks referendum in Nederland op scherp na rellen in Brussel

Het Turkse referendum in Nederland over de machtspositie van president Erdogan staat onder hoogspanning na de rellen bij de Turkse ambassade in Brussel donderdag. Turkse Nederlanders kunnen vanaf woensdag naar de stembussen in Amsterdam, Den Haag en Deventer, waar de instanties alert zijn.

Quote

We hebben geen aanwijzingen voor demonstraties, maar je hebt maar een vlammetje nodig om de bom te doen ontploffen

Mehmet Cerit
Volledig scherm
Patrouille van de Belgische politie na het conflict bij de Turkse ambassade © AP

In Brussel konden Turken de afgelopen dagen naar de stembus, maar bij rellen tussen voor- en tegenstanders van Erdogan raakten zes personen gewond. Drie van hen werden neergestoken. Volgens het Belgische Openbaar Ministerie is er onder meer gestoken met een mes en geslagen met een ijzeren staaf. Ook is er met stenen gegooid.

In Nederland, waar de spanningen met de Turken hoog opliepen na de diplomatieke rel van half maart in Rotterdam, staan de instanties op scherp. In Deventer ligt een uitgebreid veiligheidsplan klaar om elke rel of dreiging onmiddellijk in de kiem te smoren, stelt een veiligheidsambtenaar van de stad. Er mogen geen posters worden opgehangen bij het terrein van de stembus bij de Scheg – hetgeen gisteren de aanleiding was voor de rellen in Brussel. Tevens is er permanente politiebewaking en staat de politie klaar voor ‘grootschalig optreden’.

,,Natuurlijk hebben wij gezien wat er in Brussel is gebeurd”, zegt een politiewoordvoerder in Den Haag, waar de stembus in het GIA Exhibition Center staat. ,,Daar sluiten wij onze ogen niet voor.” Den Haag heeft geen concrete aanwijzingen voor spanningen tussen voor- en tegenstanders van Erdogan, maar weet ook dat er in Nederland vrij gedemonstreerd kan worden. ,,Maar het is niet zo dat wij met knikkende knieën richting het referendum gaan.”

Spanningen

Volledig scherm
© AFP

Een handgemeen tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president is niet uitgesloten nu de verhoudingen zo op scherp staan tussen Turkije en Nederland, zegt Mehmet Cerit, hoofdredacteur van de Turks-Nederlandse krant Zaman. ,,De Turkse gemeenschap is helemaal ontwricht”, stelt hij.

,,Ik merk om me heen dat voor- en tegenstanders elkaar proberen te ontwijken. Dat heeft zijn weerslag op de Turkse Nederlanders. De spanning is enorm. We hebben geen aanwijzingen voor demonstraties, maar je hebt maar een vlammetje nodig om de bom te doen ontploffen”, zegt Cerit. ,,Ja, we houden ons hart wel vast.”

Bij de Nederlandse tak van Erdogans partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP ) worden vooralsnog geen extra veiligheidsmaatregelen getroffen. ,,We hebben erover overlegd, maar ik kan daar nog niets over zeggen", zei campagneleider Mustafa Aslan gisteren. Hij was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Recep Tayyip Erdogan en zijn AK-partij willen vanaf woensdag de circa 245.000 in Nederland wonende geregistreerde Turkse kiezers ten koste van alles overhalen voor een ja-stem. Een meerderheid zorgt ervoor dat Erdogan, die nu slechts een ceremonieel figuur is in een door de regering geleid Turkije, formeel de macht krijgt in het land.

  1. 'Vermoedens misbruik campingopa waren er, maar niet genoeg voor aangiftes'

    'Vermoedens misbruik campingopa waren er, maar niet genoeg voor aangiftes'

    De van een zedendelict verdachte campinggast Andre V. (75) in het Brabantse Lierop werd in 2002 al veroordeeld voor ontucht met een minderjarige. Nu is hij opnieuw aangehouden in een misbruikzaak. Hij wordt verdacht van seksueel misbruik van een inmiddels jonge vrouw, tevens wordt hem ten laste gelegd dat hij eenmalig een ander meisje misbruikt heeft. In beide gevallen gaat het om bekenden van de man. Dorpsbewoners zitten vol vragen.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (40%)
  • Patat (60%)
33778 stemmen