Volledig scherm
Rechts op de foto: Sadik Arslan, de Turkse ambassadeur in Den Haag. © Dogus.nl

Turkse ambassadeur Den Haag al maanden topadviseur Erdogan

Achter de schermen is de Turkse ambassadeur in Den Haag, Sadik Arslan (49), de belangrijkste adviseur van president Erdogan op het gebied van buitenlandse zaken. Daarom is Arslan al sinds de verijdelde militaire coup van 15 juli niet meer in Den Haag te vinden. Een Turkse diplomatieke bron bevestigt de nieuwe functie van de ambassadeur.

Formeel staat Arslan nog wel te boek als de hoogste Turkse diplomaat aan de Prinsessegracht, maar al 8 maanden laat hij zich daar zelden zien. Zijn werkplek is het Ak Saray, het presidentiële Witte Paleis in de hoofdstad Ankara.

Dat verklaart ook waarom de ambassadeur de grote afwezige is in de huidige crisis tussen Nederland en Turkije. Wel zou hij afgelopen zaterdag meekomen naar Nederland met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken.

Toen minister Koenders de Turkse ambassadeur in december op het matje riep over het bespioneren van Gülenisten door de voorzitter van moskeekoepel Diyanet, kwam hij niet opdagen. Het was zijn tweede man die naar het ministerie van Buitenlandse Zaken moest om de reprimande in ontvangst te nemen.

Erdogan-snorretje

Volledig scherm
Sadik Arslan. © Dogus.nl

Tijdens de couppoging van 15 juli was Arslan met zijn gezin met vakantie aan de Turkse Rivièra. Kort daarna vroeg Erdogan hem zijn adviseur te worden voor buitenlandse zaken. Dat is in die chaotische nadagen van de verijdelde coup niet officieel bekendgemaakt. Bewust niet, lijkt het, want dan zou er een nieuwe ambassadeur voor de post Den Haag moeten worden benoemd en de autoriteiten wisten in die dagen niet wie ze konden vertrouwen. Bij de massale zuiveringscampagne tegen aanhangers van Gülen werden ook 350 diplomaten ontslagen, inclusief vijf niet bij name genoemde medewerkers van de ambassade in Den Haag.

Sadik Arslan, die na de coup een Erdogan-snorretje liet groeien, is uiterst waardevol voor de president. Hij kent veel mensen in regeringen van talloze landen. Want hij was van augustus 2010 tot december 2013 de belangrijkste adviseur van president Abdullah Gül, die hij op al diens staatsbezoeken vergezelde. Ook naar Nederland in april 2012, toen de verjaardag werd gevierd van 400 jaar vriendschappelijke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Het wachten is op een nieuwe, door Turkije betrouwbaar geachte ambassadeur in Den Haag. Zijn komst is afhankelijk van wanneer en hoe de huidige diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije zal worden opgelost.

Zolang onze ambassadeur in Turkije, Kees van Rij, persona non grata is en niet mag terugkeren naar zijn post in Ankara zal het kabinet waarschijnlijk ook geen nieuwe Turkse ambassadeur willen verwelkomen.