Turkse clubs: Kabinet was op ramkoers door verkiezingen

VideoOns kabinet heeft de Turkse ministers niet laten spreken in Nederland uit electorale overwegingen. Daardoor is het conflict tussen beide landen geëscaleerd. Dat zeggen de woordvoerders van meerdere Turkse organisaties na overleg met vicepremier Asscher.

,,Al jaren komen Turkse politici deze kant op", zegt een woordvoerder van de islamitische stichting Milli Görüş. ,,Als 15 maart er niet aan zat te komen, zou dat ook deze keer geen issue zijn geweest. Dit had anders opgelost kunnen worden. De politici zijn hier de boosdoeners." 

De zegsman van de Turkse Arbeidersvereniging Nederland constateert dat het kabinet bang is voor de verkiezingen: politici zouden vrezen dat Geert Wilders de grootste wordt. ,,Angst beheerst de politiek."

De organisatie beseffen ook dat de mislukte staatsgreep in Turkije en de harde hand van president Erdogan er daarna voor hebben gezorgd dat Nederland feller dan normaal heeft gereageerd op de bezoeken van de Turkse ministers.

,,De spanning tussen de verschillende bevolkingsgroepen hier speelt ook een rol. We zijn allemaal een speelbal geworden in een politiek spel. Laten we ons verstand gebruiken en allemaal de rust bewaren."

Volgens een woordvoerder van het 'Inspraakorgaan Turken' in Nederland hebben vanmorgen 'bijna alle organisaties' de uitspraken van de Turkse president Erdogan veroordeeld. Hij weigert te zeggen welke club niet.

,,In dit conflict zijn door beide kanten fouten gemaakt. Maar Nederland had het nooit zover hoeven laten komen. De verkiezingen hebben daarbij zeker een rol gespeeld. Turkse ministers komen hier altijd en dat was nooit een probleem. En nu ineens wel."

Vicepremier Asscher ontkent dat de verkiezingen een rol hebben gespeeld bij het optreden van het kabinet. ,,Het is buitengewoon treurig dat het nu zo hoog is opgelopen." Volgens hem is de lijn eerder al harder geworden door de couppoging in Turkije en de intimidatie hier van Turkse Nederlanders.     

Volledig scherm
Vicepremier Lodewijk Asscher is in gesprek met media na een overleg met vertegenwoordigers van Turkse organisaties over de diplomatie rel tussen Turkije en Nederland. © ANP