Volledig scherm
Tunahan Kuzu (R) en Selcuk Ozturk stappen in de lift na een extra en urenlang PvdA-fractieberaad waar werd besloten dat zij de Tweede Kamerfractie van die partij moeten verlaten. © anp

Turkse ex-PvdA'ers blijven met eigen beweging in Kamer

UpdateDe uit de PvdA gestapte Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk beginnen een eigen beweging. Kuzu meldt dat op Facebook. Ze blijven wel in de Tweede Kamer, zo hebben ze op de Facebookpagina van Kuzu laten weten.

'We zijn realistisch genoeg om te begrijpen dat het voor ons met deze fractie en de partij voorbij is. Wij blijven in de Tweede Kamer om de strijd tegen verruwing, verharding en verrechtsing voort te zetten. De komende periode gaan wij de reacties die ons bereiken peilen om een nieuwe beweging te starten en een frisse wind door Nederland te laten waaien.'

Nu Kuzu en Öztürk hun Kamerzetel meenemen, houdt de PvdA nog 36 zetels over. Samen met regeringspartner VVD komt de coalitie dan uit op een nipte meerderheid van 77 van de 150 Kamerzetels.

Kritiek op integratiebeleid
De twee kamerleden van Turkse komaf hadden openlijk kritiek geuit op het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Ze vonden dat vicepremier Asscher zich te kritisch opstelt tegenover Turkse organisaties als Milli Görüs. Met hun gedrag haalden de twee zich deze week de woede van hun fractie op de hals.

Na een urenlang fractieberaad gisteravond werd besloten om Tunahan en Selcuk uit de Tweede Kamerfractie te zetten.

'Wij hebben hectische en bewogen dagen achter de rug. Wij bedanken iedereen voor de vele steunbetuigingen. Daardoor voelen wij ons gesterkt om te bouwen aan een beweging waar Nederland naar snakt, gericht op acceptatie van een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld', schrijft Kuzu.