Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Turkse hackers plaatsen hakenkruizen op twitteraccounts

Turkse hackers hebben toegeslagen op Twitter Counter waardoor op duizenden accounts anti-Nederlandse en anti-Duitse teksten zijn geplaatst. In de boodschappen stonden de hashtags #Nazialmanya und #Nazihollanda, afbeeldingen van hakenkruizen en de tekst 'we zien elkaar 16 april'.

Twitter Counter is een app die statistieken bijhoudt en is gekoppeld aan twitteraccounts. Volgens Wout Funnekotter van Tweakers hebben de Turken geen individuele accounts gehackt, alleen Twitter Counter. ,,Wie de app aan zijn account koppelt, geeft automatisch toestemming om ook dingen te plaatsen. Als je Twitter Counter hackt, is het makkelijk toe te slaan op alle accounts die daaraan vast zitten. ,,De Donald Duck is bijvoorbeeld ook gehackt.'' 

Op 16 april wordt in Turkije een referendum gehouden over wijziging van de grondwet waardoor president Erdogan meer macht krijgt. Onder de getroffen twitteraccounts waren die van Amnesty International, Die Welt, Forbes, de Duitse voetbalclub Borussia Dortmund, de gemeente Amstelveen en de Nederlandse zangeres Caro Emerald. 

Hoe maak je de kans zo klein mogelijk dat je twitteraccount wordt gehackt? 
1. Wees terughoudend met het koppelen van apps die ook mogen posten op je account. 
2. Werk met dubbele verificatie. Dus niet alleen inloggen met een wachtwoord, maar ook middels een code die naar je mobieltje wordt gestuurd. Hiermee werp je hackers die je naam en wachtwoord hebben een flinke drempel op. 
3. Hergebruik je wachtwoord niet. Dus voor iedere site een ander wachtwoord gebruiken. Kies een heel sterk wachtwoord.

Zo kun je checken of je Twitter Counter gebruikt: 
Ga naar twitter.com/settings/applications
Je krijgt hier een overzicht van alle apps die toegang hebben tot je account.