Volledig scherm
Een screenshot van de gehackte website van het Nieuwe Dijkhuis, het inspiratiecentrum voor Doetinchem een De Achterhoek. © Screenshot

Turkse hackers: wij leggen 1.500 Nederlandse sites plat

Vermeende Turkse hackers hebben aangekondigd dat ze minstens 1.500 Nederlandse websites gaan platleggen. Bij een honderdtal, waaronder in Gelderland, Limburg en Amsterdam, gebeurde dat al. Ze worden gehost door Versio, een van de grootste hostingpartijen van Nederland.

Een van de gehackte sites is die van Het Nieuwe Dijkhuis, een inspiratiecentrum voor Doetinchem en De Achterhoek. Op de website staat de tekst: hé Europa, jullie praten altijd over democratie, mensenrechten en vrijheden. Maar jullie angst voor een 'Groot Turkije' heeft jullie kolonialistische, racistische en fascistische Kruistocht-mentaliteit onthuld. Dat is jullie ware gezicht.'

'Ottomaanse strijders'

De boodschap gaat vergezeld van Turkse muziek en is ondertekend met: 'Wij zijn Ottomanen, wij zijn Turkije, wij zijn Akincilar' en het logo van de gelijknamige Cyber strijders. Even googelen leert dat Akinci  lichte cavalerie-eenheden van het Ottomaanse leger waren voorop liepen tijdens veldtochten. 

Oorlogsmuseum 

De website van de Vrienden van het Oorlogsmuseum Overloon werd vanmorgen ook gehackt. Op de site verscheen in het Engels onder meer de boodschap: 'Jullie Nederlanders denken dat wij niks zullen doen maar jullie vergissen je. Wij zullen nooit vergeten wat jullie ons hebben aangedaan.' Erboven stond een afbeelding van de Turkse vlag. De hackers ondertekenden met Privatehackers.com

Volledig scherm
Een screenshot van de gehackte website van de Vrienden van Oorlogsmuseum Overloon. © Screenshot

De leus verwijst naar onder meer het uitzetten van de Turkse minister van familiezaken uit Nederland. Na het ontdekken van de hack werd de website van het Oorlogsmuseum snel hersteld.

Autobedrijf

Hetzelfde bericht met foto van de Turkse vlag verscheen afgelopen weekeinde al op de website van autobedrijf Schaepkens uit het Limburgse Klimmen. De site werd na het ontdekken van de hack uit de lucht gehaald. Garagehouder Roy Schaepkens verklaarde vanmorgen na het ontdekken van de hack dat hij bij de politie aangifte zal doen van cybercriminaliteit. Hij nam een ict-specialist in de arm om uit te vissen wie de controle over de website overnam.  

Rumag

Privatehackers.com kraakte ook de site van het Amsterdamse lifestyle-merk Rumag, bekend van de ongecompliceerde zwart-wit slogans met puntjes tussen elk woord, op Facebook. Het bedrijf verzamelde in anderhalf jaar tijd ruim een miljoen volgers op verschillende social media. 

Dezelfde hackers plaatsten hun bericht en afbeelding van de Turkse vlag op de site van de stichting Kritisch Commentaar Fiscale Wetgeving en Fiscaal Beleid in Amsterdam. Zij reikt om de twee jaar de Prof.dr.D.Brül-prijs uit aan de meest kritische volger 'in woord en geschrift' van de Nederlandse Belastingdienst, de Nederlandse Belastingrechter en de Nederlandse fiscale wetgever. De site van deze prijs is eveneens gehackt.    

Twee servers

Tegelijk met voornoemde websites werd een honderdtal andere Nederlandse sites gehackt. Ze worden allemaal gehost door hostingbedrijf Versio. Dat zegt een hack te hebben ondervonden op twee verschillende servers van zijn webhosting platform. ,,Hierdoor waren de index.php en index.html van een paar honderd websites vervangen. De bron van de hack is gevonden en wordt momenteel opgelost. We zullen tevens aanvullende maatregelen nemen om herhaling te voorkomen," schrijft directeur Reshad Bashir op het forum van zijn firma. 

Hij zegt momenteel niet te kunnen ingaan op details van de hack 'wegens de gevoeligheid van deze kwestie' en laat weten aangifte te gaan doen bij de politie. De websites die gedefaced waren, zijn volgens hem weer hersteld en zouden weer moeten werken. Wie nog problemen ondervindt, wordt verzocht contact op te nemen met de helpdesk van Versio. Het bedrijf, dat in Nederland vanuit Leeuwarden opereert en ook vestigingen heeft in Antwerpen en Londen, biedt klanten excuses aan voor het ongemak.