Volledig scherm
De Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlüt Cavusoglu. © AFP

Turkse minister naar huis consul in Rotterdam

De Rotterdamse ondernemer Yunus Kayis, tevens Tweede Kamerkandidaat voor DENK, heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, uitgenodigd in zijn restaurant Mastika. De NOS meldt dat Cavusoglu zaterdag naar het huis van de Turkse consul in Rotterdam-Hillegerberg gaat om daar een toespraak te houden. Zijn komst is zeer omstreden. 

Cavusoglu voert campagne voor het referendum over een nieuwe Turkse grondwet. De Nederlandse regering wil niet dat hij komt, maar kan hem niet tegenhouden.  Eerder wilde Cavusoglu een bijeenkomst houden in Rotterdam-Hoogvliet, maar de zaaleigenaar weigerde hem de zaal te verhuren. 

Kayis - die op een onverkiesbare vijftiende plek bij  DENK staat - wilde hem wel een plek bieden in zijn restaurant Mastika in Rotterdam-Centrum. Hij zegt op te komen voor de vrijheid van meningsuiting. Dat is het recht van elke burger, vindt de ondernemer die zich omschrijft als 'geboren en getogen Rotterdammer met Turkse ouders.' Hij stelt dat Turkse Nederlanders geïnformeerd moeten worden over het referendum, dat moeten leiden tot grotere macht voor de Turkse president Erdogan.

Druk 

Het is de ondernemer een doorn in het oog dat andere ondernemers zijn gezwicht voor de druk van de autoriteiten. 

De komst van Turkse politici naar Nederland om campagne te voeren zorgt voor veel beroering. Premier Rutte en minister Koenders gaven te kennen zeer ongelukkig te zijn met de komst van Cavusoglu. Turkije stemt in april over een voorgenomen grondwetswijziging die meer macht geeft aan de president.