© ANP
Volledig scherm
© ANP

Turkse moslimextremist vraagt asiel aan in Nederland

UpdateEen verondersteld kopstuk van de Turkse Hezbollah heeft asiel aangevraagd in Nederland. De gezochte moslimextremist hoorde begin dit jaar dat hij bij verstek was veroordeeld tot een lange celstraf, volgens zijn advocaat Henk Tadema.

'Omdat het een tijdje duurt voordat een arrestatiebevel bij de grensposten is, kon mijn cliënt naar Nederland vliegen', zegt Tadema in de Volkskrant.

Een ingewijde bij de Nederlandse overheid laat weten dat meerdere Hezbollah-activisten zich de laatste jaren in Nederland hebben gevestigd.

Een zwager van E., die zelf overigens niet bereikbaar was, zegt dat E. niks heeft misdaan. Volgens hem zijn de Hezbollah-activisten 'gewoon gelovige Turkse mensen'.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Nederlandse ambassade in Ankara onderzoeken volgens Tadema of de man betrokken is geweest bij ernstige misdrijven. Begin dit jaar veroorzaakte de vrijlating van de verdachten ophef in Turkije. De groep zou verantwoordelijk zijn voor aanslagen in het land. Hizbullah heeft overigens geen connecties met de Hezbollahbeweging in Libanon.