Volledig scherm
Volkan Caliskan werd opgepakt in Turkije. © Eigen foto.

Turkse Nederlander opgepakt in Turkije

De Turkse politie heeft vorige week de Turks-Nederlandse Volkan Caliskan (24) uit Harderwijk opgepakt tijdens de Turkse Supercupwedstrijd Besiktas-Konyaspor. Dat melden Turkse media. Tijdens de wedstrijd hield hij samen met zestien anderen een spandoek vast met de tekst 'Laat Nuriye en Semih leven!' 

Nuriye Gülmen en Semih Özakca zijn docenten die al ruim vijf maanden in hongerstaking zijn omdat zij hun baan terug willen. Zij zijn na de couppoging vorig jaar ontslagen en zitten inmiddels ook vast.

De oom van Caliskan bevestigt dat zijn neef vastzit in de Sincar-gevangenis in Ankara. Ook de andere zestien zijn opgepakt. Volgens Turkse media zijn de zeventien opgepakt omdat zij propaganda maakten voor een terroristische organisatie.

Emre Ünver, een vriend en tevens gemeenteraadslid van de PvdA in Amsterdam, ziet Volkan als een ‘vrijheidsstrijder’ die zijn stem tegen het regiem verheft. ,,Een goedlachse jongen uit Nederland met een gouden hart, die straathonden voedt in Turkije. Volkan geeft om het leven van mensen en dieren. Hij deugt gewoon heel erg”, schrijft hij op zijn facebookpagina.

Protest

Caliskan en de 15 anderen zijn niet de eerste die protesteren tegen de gevangenschap van de twee docenten. Vorige maand gingen betogers de straat op in Ankara. De politie arresteerde toen 61 mensen.

Volledig scherm
Semih Özakca en Nüriye Gülmen © REUTERS