Volledig scherm
In het NRC staat per abuis dat profvoetballer Cenk Tosun met een journalist sprak bij de herdenking van de coup in Turkije in Apeldoorn. © AFP

'Turkse voetballers' trollen NRC-journalist bij herdenking coup

Een NRC-journalist is bij de verslaggeving rond de herdenking van de Turkse staatsgreep in Apeldoorn behoorlijk in de maling genomen. In het artikel komen per abuis drie beroemde Turkse voetballers aan het woord. De auteur had niets door toen drie door hem geïnterviewde jongens zich voordeden als Demba Ba, Cenk Tosun en Emre Mor.

Andreas Kouwenhoven, de journalist die de reportage over de herdenking van de Turkse coup schreef, had niet door dat de jongens valse namen opgaven. ,,Ze noemden hun namen bloedserieus op. Ik had niet door dat het namen waren van voetballers, ik volg het Turkse voetbal niet op de voet." Hij denkt dat de jongens een geintje uit wilden halen, of niet met hun echte namen in de krant wilden. 

In het artikel staat onder meer dat Cenk Tosun de herdenking van de couppoging in Turkije vergelijkt met de Nederlandse herdenking van de Tweede Wereldoorlog. In werkelijkheid is Cenk Tosun een Turks-Duitse aanvaller die speelt voor de uit Istanboel afkomstige club Beşiktaş.

Quote

Ik volg het Turkse voetbal niet op de voet

Andreas Kouwenhoven

Op Twitter reageerden mensen vol hilariteit op de fout van de krant. Eén twitteraar heeft het over 'fake news', de term die de Amerikaanse president Donald Trump veelvuldig gebruikt voor media die volgens hem onjuiste informatie verspreiden. Een andere twitteraar lacht om de 'troll' die de jongens hebben uitgehaald bij het NRC.

Het artikel is geschrapt uit de middageditie van het NRC, laat Kouwenhoven weten. Morgen komt er in de krant een correctie te staan op het verhaal.