Volledig scherm
PREMIUM
Armelle volgt een studiekeuzetraject om dit jaar te gebruiken voor een goede studiekeuze.

Tussenjaar voorkomt verprutsen studiekeus

In de ogen van veel ouders was het een gruwel: je kind dat na school niet direct doorstudeert, maar liever een jaartje gaat reizen of lanterfanten. Maar het besef groeit dat een pauzejaar o zo zinvol kan zijn.

Volledig scherm
Tom Allema (L) en Wilco Berghoef vertrokken naar Indonesië voor vrijwilligerswerk met kinderen en weten het nu zeker: ze worden docent. © RV

Het tussenjaar wordt meer en meer een serieus alternatief voor studenten. Decanen van middelbare scholen volgen nu trainingen om hun leerlingen beter te kunnen wijzen op de mogelijkheden, maar ook op de risico's van een jaartje pauze nu het tussenjaar uit het verdomhoekje komt. Zo'n studieloos jaartje is zo slecht nog niet, als er maar een goed plan ligt voor wat de geslaagde scholier met zijn of haar vrije tijd gaat doen. Sterker, Amerikaanse topuniversiteiten raden nieuwe studenten zelfs aan om er eerst een jaartje tussenuit te gaan, om daarna fris aan een nieuwe studie te beginnen.

Uit de laatste cijfers van Nuffic, een organisatie voor internationalisering in het onderwijs, blijkt dat ongeveer 9 procent van de studenten een tussenjaar neemt. Tot 2013 groeide dat aantal al van bijna 7 naar bijna 10 procent. Doordat de regering de studiefinanciering afschafte en door het leenstelsel ontstond een flinke dip naar slechts 5 procent in 2015. Studenten wilden snel doorleren, zodat ze niet onder het leenstelsel zouden vallen. Na een dip zit de studiepauze nu echter weer in de lift.