Sinan Can
Volledig scherm
PREMIUM
Sinan Can © Michel Schnater

Tv-docu Sinan Can: ‘Generaties Nederlandse jihadisten inspireren elkaar’

Wie in de geschiedenis van de Nederlandse jihadscene duikt, ziet overal lijntjes. Vanaf Al Qaeda in de jaren negentig tot de Syriëgangers van nu. ,,Terugkerende jihadisten kunnen weer een nieuwe lichting inspireren”, concludeert tv-maker Sinan Can in de documentaireserie De Lokroep.

In een kamertje in Turkije zit Sinan Can, documentairemaker voor BNNVara, tegenover een man die achttien jaar Nederlandse jihad-geschiedenis in zich draagt. Die man, Dadi Meki, reisde een paar jaar geleden vanuit Nederland naar Syrië en sloot zich bij Islamitische Staat (IS) aan. Na de val van het kalifaat vluchtte hij eind 2018 naar Turkije. Zelf zegt hij nu over zijn periode in Syrië: ,,Ik had een cafetaria en wilde alleen mensen helpen op het pad van God. Ik verkocht Franse koekjes en tompouces.”

Dadi Meki is officieel een Algerijn, maar groeide op in Eindhoven en staat al twee decennia op de radar bij de Nederlandse inlichtingendiensten. Hij werd in 2002 opgepakt omdat justitie dacht dat hij zich wilde aansluiten bij de Taliban in Afghanistan. Meki werd vrijgesproken, maar in 2009 wel als ongewenste vreemdeling bestempeld. Hij werd echter nooit het land uitgezet en bleef aanwezig in de Nederlandse jihadscene. De Algerijn demonstreerde in 2015 in Den Haag voor de sluiting van de speciale Terreurafdeling van de gevangenis in Vught, die op dat moment gevuld was met nieuwe jihadverdachten. Uiteindelijk vertrok hij zelf naar het strijdgebied Syrië, waar hij met een Nederlandse jihadiste trouwde.