Volledig scherm
Een bestelwagen reed vorig jaar het pand van de Telegraaf binnen. © anp

Twaalf arrestaties bij invallen na aanslag De Telegraaf

Teams van de politie en de Dienst Speciale Interventies zijn vanochtend, in verband met de aanslag op het kantoor van De Telegraaf in juni vorig jaar en het faciliteren van ander grof geweld, op meerdere adressen binnengevallen. Daarbij zijn twaalf personen tussen de 20 en 27 jaar oud aangehouden. Allen waren bekenden van de politie. Zes van hen worden direct in verband gebracht met de aanslag.

Politie Amsterdam eo on Twitter

Politie! Doe open! 12 verdachten van o.a. de 'Telegraaf-aanslag' vorig jaar kregen maandagochtend vroeg onverwacht bezoek van zwaarbewapende specialistische politiecollega's. https://t.co/jHm4uqoyVH https://t.co/E1V4MrSzAe

De arrestaties werden verricht op meerdere locaties in Amsterdam, Utrecht en Den Haag en zijn een samenwerking tussen de landelijke eenheid van de nationale politie en rechercheteams van de politie-eenheid Amsterdam. Bij de invallen werden naar verluidt ook ‘een voertuig, mogelijk verdachte auto-onderdelen, kentekenplaten, benzine, gestolen scooters, motoren, geld en gps-trackers’ in beslag genomen. 

De politie denkt dat de aanslagpleger onder de gearresteerden is, weet De Telegraaf. De verdachten zijn in beperking geplaatst. Politie en justitie zijn ervan overtuigd dat de aanslag op de Amsterdamse krant is uitgevoerd in opdracht van de Marokkaans-Nederlandse Ridouan Taghi, ‘s lands meest gezochte crimineel. Een deel van de verdachten is vuurwapengevaarlijk, meldde de krant.

De acties waarbij speciale arrestatieteams worden ingezet, zijn wekenlang voorbereid. Chef van de Amsterdamse recherche, Olivier Dutilh, reageert: ,,Wij als Amsterdamse recherche hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de aanslag op De Telegraaf, die wij hoog opnemen omdat het een aanval was op de persvrijheid. Onze collega’s van de landelijke recherche hebben zich in een parallel onderzoek gericht op de faciliteerders van extreem geweld.” 

,,We zijn vroeg begonnen. We wilden de verdachten vanmorgen op een veilige manier aanhouden en er moest veel gebeuren”, zegt Dutilh. Over De Telegraaf als doelwit, zegt hij: ,,Als media schrijven over iets dat de verdachten kennelijk niet welgevallig is, en als daar dan dit soort reacties op komen, dan raakt dat de fundamenten van onze samenleving. Dat kan en mag niet en we accepteren dat dus niet’'. 

100.000 euro tipgeld

Volledig scherm
Ridouan Taghi © Politie

De aanslag op het Telegraafpand vond plaats na een publicatie over Taghi, die volgens het OM achter een groot aantal moorden in het criminele circuit zit. Ook motorclub Caloh Wagoh, waaraan Taghi wordt gelinkt, kwam in het nieuws. Bij de aanslag reed een bestelwagen, waarin jerrycans met benzine stonden, door de pui van het pand. Er volgde een explosie, toen de bestuurder de brandstof aanstak. Er raakte niemand gewond, maar de schade beliep bijna een miljoen euro.

Een aantal dagen voor de aanslag kwam ook de redactie van Panorama onder vuur te liggen.  Het pand van het weekblad, dat eerder over Taghi schreef, werd beschoten met een raketwerper. De verdachten van die aanslag zijn lid van Caloh Wagoh. Voor tips over de verblijfplaats van Taghi heeft het OM 100.000 euro uitgeloofd. Informatie over dienst handlanger Saïd Razouki is eveneens een ton waard.

Daders in het vizier

Volledig scherm
Saïd Razouki © Politie

Vorige maand, acht maanden na de aanslag, liet het OM weten de aanslagplegers in het vizier te hebben. Men sprak van een ‘complex onderzoek’, waarin Taghi als de vermoedelijke opdrachtgever naar voren kwam. Omdat de man die de gevel ramde en de wagen in brand stak onherkenbaar was, kwam het recherchewerk moeizaam op gang. Ook had de man veel van zijn sporen uitgewist.

De vermoedelijke aanslagpleger vluchtte na zijn daad in een donkerkleurige Audi, die werd waargenomen vanuit het centrum en richting de snelweg A10 reed. Daarin zou een tweede verdachte hebben gezeten. De vrij zeldzame wagen, een Audi RS5, werd voor de aanslag gestolen bij een autobedrijf in Woerden. Het voertuig werd later brandend aangetroffen in Amsterdam-Noord, vlakbij de Ring.


Kijk hier naar beelden van na de aanslag bij de Telegraaf

Politie Amsterdam eo on Twitter

Vanochtend vinden op verschillende locaties aanhoudingen plaats in verband met de aanslag op het pand van de Telegraaf op 26 juni vorig jaar. Het exacte resultaat van de actie volgt in de loop van de dag.