Volledig scherm
De politie verricht onderzoek naar aanleiding van de incidenten. © ANP

Twee doden bij steekincidenten Maastricht, verdachte aangehouden

In Maastricht zijn donderdagavond bij twee aparte steekincidenten twee doden en drie gewonden gevallen. De slachtoffers zijn volgens buurtbewoners van Syrische afkomst. Er is een verdachte aangehouden. Van een terroristisch motief is volgens de politie geen sprake.

Het eerste incident gebeurde rond 21.00 uur in Botsaartstraat in de wijk Buitenwijk West. Daarbij kwam een nog onbekende man om het leven. De dader sloeg op de vlucht.

Er tien minuten later een tweede incident in de Joseph Postmesstraat, enkele honderden meters verderop. Daarbij viel het tweede dodelijke slachtoffer; een vrouw waarvan de identiteit nog niet is vastgesteld. Ook vielen op die plek twee van de drie gewonden.

Later trof de politie in een moskee een derde gewonde aan.  Alle gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Buurtbewoners vertellen dat de twee slachtoffers uit Syrië komen. Het zou gaan om een man en een vrouw. Ook de vermoedelijke dader is volgens diverse mensen uit de buurt een Syriër. Hij zou een familielid zijn van de slachtoffers.

Volgens meerdere inwoners ging de dader eerst met een mes in de hand naar een moskee in de buurt. Daar zou hij onlangs ook al geweld hebben gepleegd: hij zou een bezoeker in zijn been hebben gestoken. Dit is nog niet door de politie bevestigd.

Merg en been

Volgens De Limburger zijn beide plekken afgezet met linten en mag niemand erdoor. Buurtbewoners van de Joseph Postmesstraat zeggen tegen het dagblad dat ze werden opgeschrikt door hard en veel geschreeuw. ,,Het ging door merg en been.'' Boven de buurt cirkelde een politiehelikopter. Volgens getuigen was de sfeer op straat grimmig.

Medeleven

Premier Mark Rutte noemt de steekpartij 'vreselijk nieuws'. ,,We moeten vaststellen dat er heel veel leed is in Maastricht", zei Rutte donderdagnacht na afloop van een EU-top in Brussel. ,,Ik wil mijn medeleven betuigen met de families van de slachtoffers." Rutte zei telefonisch contact te hebben gehad met de autoriteiten in Maastricht. ,,De politie laat weten dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat hier terroristische motieven voor waren."