Volledig scherm
De schilderijen van Gouden Eeuw-schilder Frans Hals die in Londen werden geveild: Portret van een man van 37 en Portret van een vrouw van 36. © Twitter

Twee doeken Frans Hals geveild voor 11 miljoen

Twee portretten van de hand van Frans Hals uit 1637 hebben op een veiling bij Christie’s in Londen samen 11,2 miljoen euro opgebracht. De portretten van een man en een vrouw, waarschijnlijk een rijk koopmansechtpaar, vormden de topstukken op de veiling, waar een deel van de privécollectie van zakenman Eric Albada Jelgersma onder de hamer ging.

De doeken waren geschat op een verkoopprijs tussen 9 miljoen en ruim 13 miljoen euro. Een van de andere bijzondere schilderijen uit de verzameling van Albada Jelgersma, Vrolijk Gezelschap van Judith Leyster, bracht ruim 2 miljoen euro op, waar het werd geschat op 1,6 miljoen tot 2,8 miljoen euro. De Haarlemse schilderes Leyster was de eerste vrouwelijke meester uit de Gouden Eeuw.

Volledig scherm
Het schilderij Vrolijk Gezelschap van Judith Leyster, de eerste vrouwelijke meester in de Gouden Eeuw. © Twitter

Volgens het veilinghuis is de verzameling van Albada Jelgersma een van de belangrijkste privécollecties van 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse meesters die in de recente geschiedenis op de markt zijn gekomen.

Albada Jelgersma was topman van de supermarktgigant Laurus (onder andere Super de Boer, Edah en Konmar). In 2005 brak hij zijn nek aan boord van een zeiljacht en was sindsdien bijna geheel verlamd. Hij overleed in juni van dit jaar in Zwitserland op 79-jarige leeftijd.

Opbrengst lager dan geschat

De collectie van Albada Jelgersma bracht bij de veiling een totaalbedrag van 23,9 miljoen euro op. Dat is minder dan de 29 miljoen euro waarop de collectie was geschat. De veiling van oude meesters bij Christie’s leverde in totaal 47,3 miljoen euro op, meldt het veilinghuis.

Christie’s was desondanks tevreden met de opbrengst. ,,We zijn heel tevreden met de bedragen die zijn geboden, die samen hebben gezorgd voor het hoogste totaalbedrag voor oude meesters in december bij Christie’s sinds 2009’’, reageerde veilingmeester Clementine Sinclair.

  1. Meeste verkeersdoden in Brabant: deze ongelukken maakten diepe indruk

    Meeste verkeersdo­den in Brabant: deze ongelukken maakten diepe indruk

    Nederland kende vorig jaar de grootste stijging in het aantal verkeersdoden sinds 30 jaar, en Brabant spring er in negatieve zin uit. Vorig jaar kwamen honderdvijftig mensen om het leven, 52 meer dan het jaar daarvoor. Achter al die tragische ongelukken zit een verhaal. Bijvoorbeeld over een 16-jarige scholier die zijn diploma nooit kon ophalen, over vier basisschoolleerlingen en over een Roemeens stel dat zou gaan trouwen. Een selectie.