Volledig scherm
Geert Wilders bij de Provinciale Staten in Friesland in 2011. © anp

Twee Friese PVV'ers verlaten Statenfractie

UpdateTwee leden van de Statenfractie van de PVV in Friesland keren de partij de rug toe. Het gaat om fractievoorzitter Otto van der Galiën en Pieter Buisman, zo melden zij vandaag. Bij de PVV voltrekt zich een leegloop. De Friese leden treden in de voetsporen van Tweede Kamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren en Europarlementariër Laurence Stassen.

Het is nog niet bekend wat het derde Friese Statenlid Max Aardema doet. Van der Galiën en Buisman kunnen zich niet meer vinden in 'het beeld van de partij dat Wilders heeft opgeroepen'. Pieter Buisman sprak vanochtend van een 'heel lastige maar weloverwogen beslissing'.

Wilders heeft zich nog niet uitgelaten over de laatste ontwikkelingen in zijn partij. Op verzoeken daartoe van media reageert hij niet.

Bevolkingsgroep over één kam
Gisteren maakte de PVV-fractie in de Provinciale Staten in Friesland al bekend zich te zullen beraden over de omstreden uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen.

'Het gaat ons te ver dat een hele bevolkingsgroep over één kam wordt geschoren. Ik ben zelf toch wat meer van de nuance.' Gisteravond zei de fractie zich nog te willen beraden, maar na een 'dag van laten bezinken' kwamen Buisman en Van der Galiën tot de conclusie dat ze zo niet verder willen. 'Het is wel heel spijtig.'

Het is nog niet duidelijk of de twee ex-PVV'ers in de Friese Staten blijven. 'Ik vind dat nu niet zo relevant, dat zien we later wel'', aldus Buisman.  De PVV in Friesland kreeg 4 zetels bij de Statenverkiezingen in 2011. Eén van hen, Jelle Hiemstra, stapte na een half jaar al op omdat hij zich niet konden vinden in de harde anti-islamkoers van de partij. Hij ging verder onder de eenmansfractie Friese Koers.

Uittocht PVV'ers
De Friese Statenleden zijn niet de eersten de de partij de rug toekeren. De ophef rond de uitspraken van Geert Wilders heeft gisteren geleid tot een uittocht van PVV'ers. Tweede Kamerlid Joram van Klaveren en de leider van de PVV in het Europees Parlement, Laurence Stassen, verlieten de partij al. Ook in andere lagen is de paniek toegeslagen. 'Dit was ongelooflijk stom', 'Geert Wilders is bezig zijn eigen cluppie af te breken', 'Ik ben bang dat de PVV als een soort LPF uit elkaar dondert', luidden enkele van de reacties.

Gisteren kondigden in totaal vier PVV-statenleden en acht PVV-raadsleden in Almere aan met de partij te breken als PVV-leider Geert Wilders niet terugkomt op zijn uitspraken over Marokkanen.

De commotie in de PVV begon toen Wilders woensdag na de gemeenteraadsverkiezingen zijn aanhang 'minder Marokkanen' liet scanderen. Het kabinet heeft scherp afstand genomen van deze uitingen. Vrijwel alle partijen hebben verklaard niet meer met de PVV te willen samenwerken.