Twee gewonden door brand in Apeldoorn: ‘Gre, jouw flat staat in brand!’

VideoTientallen bewoners zijn vanmiddag geëvacueerd uit een flat in Apeldoorn. Op de zesde verdieping woedde een fel uitslaande brand, bewoners stonden in paniek op het balkon. Twee mensen raakten gewond bij de brand die waarschijnlijk in een sauna ontstaan is. 

Het vuur was op de zesde verdieping uitgebroken van het gebouw aan de Abraham Kuyperstraat. De flat is grotendeels door het vuur verwoest. De brandweer had grote moeite om de bewoners te bereiken, maar kon uiteindelijk wel iedereen in veiligheid brengen. 

De brandweer controleerde per verdieping of ook echt alle bewoners uit hun appartement waren. Volgens de woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland telt de flat 22 appartementen met 33 bewoners, maar waren die niet allemaal thuis vanwege vakantie. 

Van balkon gehaald

De bewoner van het appartement waar de sauna in zat was thuis en vluchtte naar buiten. ,,Hij is door de brandweer van het balkon gehaald’', zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wat er precies is misgegaan met de sauna wordt nog onderzocht. Het appartement liep grote brandschade op. ,,In de rest van de appartementen lijkt de schade mee te vallen, ook al is er wel wat rook- en waterschade’', vertelt de woordvoerder.’’

Gre Alberts, een van de bewoners van het complex, zat vanmiddag ter ere van haar 69ste verjaardag bij Van der Valk te eten. Tot een familielid op haar telefoon keek en met een onheilstijding kwam. ,,Gre, jouw flat staat in brand!’’

Die mededeling maakte abrupt een einde aan de festiviteiten. De jarige job besloot meteen naar haar woning te vertrekken. ,,Ik had mijn buikje gelukkig net vol. Ik heb ook nog wel betaald. Toen ik zei dat mijn flat in de brand stond mocht ik voorgaan.’’

Vogeltjes

Eenmaal thuis viel de schade voor op het eerste oog mee. Alberts woont op de eerste verdieping, terwijl de brand op de zesde etage woedde. Pas als ze haar woning weer in mag wordt duidelijk hoe groot de schade exact is.

Een dame die precies onder de brandhaard woont, liet weten het ergste te vrezen. ,,Ik ben heel bang voor alle water- en roetschade. En de twee vogeltjes van mijn dochter, ik ben bang dat die het niet overleefd hebben.’’

In totaal werden er 22 appartementen geëvacueerd. Daarin wonen 33 mensen, maar niet allemaal waren ze op het moment van de brand thuis. Twee mensen werden met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

De bewoners worden opgevangen in de nabij gelegen sporthal Zuiderpark. Tegen half drie vanmiddag kon de brandweer melden dat het vuur bedwongen was.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners terug kunnen keren naar de appartementen

Een agent slaat een arm om één van de geëvacueerde bewoners. in Apeldoorn
Volledig scherm
Een agent slaat een arm om één van de geëvacueerde bewoners. in Apeldoorn © Pim Velthuizen Fotografie
Brand in de flat in Apeldoorn.
Volledig scherm
Brand in de flat in Apeldoorn. © Pim Velthuizen