Twee gieren rusten uit bij de grens, maar we gaan ze steeds vaker zien
In het Belgische Hees, vlakbij Maastricht, zijn vanavond (maandag) een vale en een monniksgier gesignaleerd. Een zeldzame waarneming, maar ook in Nederland krijgen we hoogstwaarschijnlijk steeds vaker bezoek van deze vliegende aaseters.
Delen per e-mail
Het is iets na 20.00 uur als de Belgische vogelliefhebber Jelle van den Berghe op een akker bij Hees twee enorme vogels ziet zitten. De vogelaar weet te vertellen dat het gaat om een vale en een monniksgier. Vooral de laatste is een zeer zeldzame verschijning. ,,De vale gier komt heel af en toe langs, maar bij mijn weten is het pas de derde keer dat we een monniksgier zien in België.”
Het is al de tweede gier die Van den Berghe in korte tijd ziet. Gister nog was een vale gier op doortocht richting Noord-Europa. Het dier zou door zijn gevlogen naar Noorwegen, maar werd op zijn weg nog gesignaleerd op de Strabrechtsche Heide in Noord-Brabant. Dit keer vloog het beest door, maar geregeld zoeken ze een plekje op een akker om even bij te komen.
Groeiende populatie
Gieren leven normaliter in Zuid-Europese landen als Spanje, Portugal en Frankrijk. Bergachtige gebieden als de Pyreneeën zijn bij uitstek geschikt om hoog in de lucht uit te kijken naar kadavers om kaal te plukken of om een plekje te zoeken waar gebroed kan worden.
Bij mijn weten is het pas de derde keer dat we een monniksgier zien in België
Toch ging het de laatste jaren niet goed met de gierenpopulaties in Europa. In Frankrijk werden daarom zogeheten gierenrestaurants opgezet, weet ecoloog André de Baerdemaeker. Boeren kunnen kadavers op aangewezen plekken in de natuur dumpen, zodat de vogels deze vervolgens kaal eten.
Het is een succes, de populatie groeit. Steeds meer jonge gieren slaan hun vleugels uit en zoeken nieuw leefgebied. Zo komen ze steeds vaker in België, Nederland of andere Noord-Europese landen terecht. ,,Zeker met mooi weer kunnen ze lange afstanden afleggen. Soms komen ze zelfs richting Scandinavië”, aldus De Baerdemaeker.
Ongeluk
Toch hoeven we niet te rekenen op een invasie van deze gevleugelde giganten. In Nederland is te weinig voedsel te vinden en het liefst broeden de beesten in de bergen. Jaren terug verbleef een monniksgier dagenlang bij de Oostvaardersplassen om zijn buik rond te eten. Deze keerde echter nooit terug naar de bergen van Zuid-Europa. De Baerdemaeker: ,,Hij klapte op een trein en overleed. Hij staat nu in Naturalis.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Homostel vale gieren brengt voor het eerst jong groot in Artis
Voor het eerst zorgt een koppel mannelijke vale gieren voor een kuiken in Artis. De mannetjes zaten afwisselend op het nest en zorgen samen voor het jong. -
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Drie vale gieren uit Artis worden uitgezet op Sardinië
Donderdag zijn drie vale gieren vanuit Artis aangekomen op Sardinië. De gieren zullen er een aantal maanden wennen aan hun nieuwe omgeving, waarna ze later dit jaar worden uitgezet. -
PREMIUMcolumn
Het is vreemd en eng dat sporters plotseling worden gecategoriseerd tot een elitegroep
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie.
-
PREMIUM
Stoppen met antidepressiva? ‘Iedereen kan afbouwen, als je je maar goed voorbereidt’
Met antidepressiva beginnen is één ding, ermee stoppen is óók een grote stap. Marianne ter Mors (38), een van de 1,2 miljoen Nederlanders die deze pillen slikken, schreef er een boek over. ,,Pas na vijf maanden voelde ik me weer de oude.’’ -
PREMIUM
Noodlijdende toerismebranche trekt aan de bel: ‘Waarom geen eigen staatssecretaris?’
Om de zwaar getroffen toerisme- en recreatiebranche overeind te houden is een nationaal hersteloffensief nodig, waarmee honderden miljoenen gemoeid zijn. Dat stellen vijftien grote toerisme- en marketingorganisaties, waaronder Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, MarketingOost, Rotterdam Partners, Utrecht Marketing en Eindhoven365. In een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink pleiten zij voor een aparte staatssecretaris voor toerisme. -
Einde voucherdrama lijkt in zicht voor Corendon-klanten: uitbetalingen begonnen
Corendon is begonnen met het uitbetalen van vakantievouchers. De reisorganisatie, de nummer drie van de Nederlandse reisbranche, moest hier halverwege maart al mee beginnen, maar had toen onvoldoende geld in kas.