Twee IS-vrouwen teruggekeerd in Nederland en aangehouden
UPDATETwee door Turkije teruggestuurde vrouwelijke Syriëgangers zijn, samen met twee kinderen, in Nederland aangekomen. De vrouwen zijn op Schiphol direct aangehouden. Van een van de twee werd vorige maand de Nederlandse nationaliteit ingetrokken. De andere vrouw zat al langer in vreemdelingendetentie in Turkije en heeft nog wel de Nederlandse nationaliteit.
Delen per e-mail
Dat melden het Openbaar Ministerie en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken. Het gaat om vrouwen van 23 en 25 jaar oud en twee kinderen van 3 en 4 jaar oud. De kinderen zijn overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.
De vrouwen worden verdacht van deelneming aan de terroristische organisatie IS. De ene vrouw is Fatima H. uit Tilburg. Zij meldde zich eind oktober met haar twee kinderen bij de Nederlandse ambassade in Ankara, op 30 oktober werd haar Nederlandse nationaliteit ingetrokken. Het is opmerkelijk dat zij dus alsnog naar Nederland is gekomen. Begin deze maand werd dat verzoek wel gedaan bij de rechtbank in Rotterdam omdat H. zou moeten getuigen in een zaak tegen haar moeder.
Nederland heeft er de afgelopen tijd op aangedrongen de vrouw die haar nationaliteit is ontnomen, niet terug te sturen, benadrukken de ministeries. ,,Het kabinet betreurt dat Turkije ondanks alle inspanningen alsnog eigener beweging tot uitzetting is overgegaan.” Na berechting, vervolging en een eventuele celstraf zal Nederland erop inzetten de vrouw uit te zetten naar Marokko, het land waarvan ze nog wel staatsburger is.
Tweede vrouw
De andere vrouw is in januari 2018 al aangehouden in Turkije, het gaat om Xaviera S. uit Apeldoorn. Zij is door dat land tot 4,5 jaar cel veroordeeld maar kwam recent op vrije voeten en werd later in vreemdelingendetentie gezet als ongewenste vreemdeling. S. was in Syrië getrouwd met de Algerijn Dadi M., die eerder ook jarenlang in Nederland verbleef. Hij stond in zijn Nederlandse periode al op de radar als geradicaliseerd. M. is ook opgepakt in Turkije, maar zal waarschijnlijk worden uitgezet naar Algerije.
De vrouwen worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Een derde Nederlandse vrouw, die zich tegelijkertijd met Fatima H. meldde op de ambassade in Ankara, is nog niet door Turkije uitgezet. Ze krijgt momenteel consulaire bijstand. Ze zal ‘naar verwachting binnenkort in afstemming met de Turkse autoriteiten naar Nederland worden uitgezet’, staat in de brief van de ministeries.
Terugsturen
Turkije is deze week begonnen met het terugsturen van opgepakte strijders van Islamitische Staat (IS) naar hun land van herkomst. Het gaat om IS-strijders die Turkije eerder heeft opgepakt in Noord-Syrië tijdens de militaire operatie daar.
Volgens cijfers van inlichtingendienst AIVD verblijven er momenteel zo'n 20 volwassen Nederlandse Syriëgangers in Turkije. Zij waren daar al voordat de Turkse operatie in Syrië begon. Tegen zeker twee Nederlandse vrouwen loopt nog een strafzaak in Turkije.
Minister Suleyman Soylu meldde begin deze maand al dat Ankara de strijders wilde terugsturen, maar gaf toen geen termijn. De Turkse regering ergert zich aan de passiviteit van Europese landen bij het terughalen van Syriëgangers. ,,Wij zeggen tegen hen: we repatriëren die mensen naar jullie, en daar beginnen we maandag mee”, aldus Soylu eerder.
Kijk hier naar onze video's over Syriëgangers:
Verder in het nieuws
-
Alle verdachten van groepsverkrachting Den Bosch vrijgelaten
Alle verdachten in de Bossche groepsverkrachtingszaak zijn op vrije voeten gesteld. Nadat vrijdag al twee verdachten werden vrijgelaten, volgden de zes andere mannen maandagmiddag. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank. -
PREMIUM
Met kerst slaat eenzaamheid het hardst toe, wat kun je zelf doen?
Families die samenkomen, cadeautjes uitwisselen en gezellig met elkaar tafelen: voor de meeste mensen staat gezelligheid centraal tijdens kerst. Maar wat doe je als je geen familie (meer) hebt of om een andere reden alleen bent met kerst? -
Treinverkeer hsl over Hollands Diep hervat
Door de harde wind zijn de hogesnelheidstreinen over de spoorbrug over het Hollands Diep maandagmiddag enige tijd stilgelegd. -
PREMIUM
Wie is er bang voor de hoody? ‘Het geeft mensen een unheimisch gevoel’
De hoody is behalve een populair mode-item ook een kledingstuk dat achterdocht en angst opwekt. Het dragen ervan heeft zelfs mensenlevens gekost. Een tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam ontrafelt de vele aspecten van het politiek beladen kledingstuk. -
Feestje voor eerste JSF-toestel kost 500.000 euro
Defensie heeft 500.000 euro betaald voor het feestelijke onthaal van de eerste F-35 in Nederland. Eind oktober landde het gloednieuwe gevechtsvliegtuig, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), op Vliegbasis Leeuwarden.
-
PREMIUM
Geld & Geluk ‘We willen samen maandelijks minimaal 5000 euro verdienen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Volledig duurzaam leven hoeft voor Emeline en Jurriën niet. Maar ze willen wel hun beste beentje voor zetten. -
Oproep/ video Wie wil er schitteren in een postcardvideo tijdens Songfestival?
Met je vriendenclub of straat de show stelen voor een miljoenenpubliek tijdens het Eurovisie Songfestival? De organisatie van dit muzikale spektakelstuk geeft iedereen in Nederland de kans om volgend jaar mei te schitteren in een speciale presentatievideo. ,,Laat jouw unieke stukje Nederland aan de wereld zien.’’ -
PREMIUM
‘Finland, paradijs voor vrouwen? Het lijkt mooier dan dat het is’
Finland heeft de primeur: het land krijgt de jongste vrouwelijke leider. En zij krijgt een wel heel jonge én vrouwelijke regering. Vijf partijen gaan het land regeren en alle vijf worden geleid door vrouwen, van wie vier jonger dan 35 jaar.