Twee jongens (15) aangehouden voor beschieten treinen bij Breda

videoDe politie heeft gisteravond twee 15-jarige jongens aangehouden in verband met het beschieten van twee treinen bij Breda. Van een intercity die eerder op de avond vanuit Tilburg richting Breda reed en daar op het station staat, raakten vijf ruiten vernield. Van een andere trein, die in oostelijke richting reed en werd geraakt, is volgens de politie één ruit beschadigd. De trein wordt onderzocht op het station van Eindhoven.  

Het jeugdige tweetal werd, op aanwijzen van een getuige, in Dorst aangehouden. Het gaat om twee 15-jarige jongens, uit Breda en Dorst. Ze waren in het bezit van balletjespistolen met metalen balletjes. Ze worden verdacht van het vernielen van de treinen.

Er is volgens de politie in beide treinen niemand gewond geraakt en reizigers konden de treinen verlaten. Van de trein die naar station Breda reed zijn de buitenruiten vernield, de binnenruiten niet. Hierdoor is er geen glas in de coupés terechtgekomen. De politie hoort getuigen en heeft in Breda de omgeving afgezet. Het treinverkeer rond Breda en Eindhoven reed als normaal, meldde de NS.

Gaatjes

De beschieting van de trein richting Breda zou ongeveer vijf minuten voor aankomst in Breda hebben plaatsgevonden, aldus een reiziger tegen deze site. ,,Dat zei een passagier die in de betreffende coupé zat net tegen mij’’, aldus Niels Wenstedt. Volgens Wenstedt zitten er ook gaatjes in het metaal onder de ruiten. Zelf kreeg hij niets mee van het voorval. ,,De machinist riep om dat de trein vermoedelijk beschoten is, en daarna kwam hij nog het treinstel in om een en ander toe te lichten.’’

Het lijkt erop dat de trein beschoten is met kleine patronen. Of dat erop zou kunnen duiden dat er met een luchtbuks is geschoten, kon de politie niet zeggen. Zaterdag gaat de technische recherche verder onderzoek doen. Het onderzoek langs het spoor had volgens de politiewoordvoerder veel voeten in aarde. ,,Dit is een serieuze zaak.” Er wordt gezocht naar sporen, maar de politie kon ook niet overal langs het spoor komen. 

‘Dit moet stoppen’

NS-topman Roger van Boxtel heeft via Twitter ook gereageerd op het voorval. ,,Gelukkig geen gewonden, maar zijn we in Nederland mentaal aan het ontsporen?’’, vraagt hij zich af. ,,Dit moet stoppen!’’ Een woordvoerster van de NS noemt het onacceptabel wat er is gebeurd. ,,Reizigers en medewerkers moeten veilig in de trein kunnen zitten.” De politie meldt dat de twee treinen met de kapotte ruiten apart zijn gezet. Rechercheurs van de dienst Forensische Opsporing gaan de treinen onderzoeken om te achterhalen wat precies is gebeurd.

Volledig scherm
Ruiten kapot van de trein, mogelijk zijn ze beschoten. © Tom van der Put - MaRicMedia
Volledig scherm
Ruiten kapot van de trein, mogelijk zijn ze beschoten. © Tom van der Put - MaRicMedia
Volledig scherm
Onderzoek in trein in Breda die waarschijnlijk werd beschoten. © Tom van der Put / MaRicMedia