Volledig scherm
© VID

Twee keer zoveel ongelukken als vorig jaar zorgen voor veel drukte op de weg

Diverse aanrijdingen hebben vandaag voor extra drukte op de wegen gezorgd. Rond 14.00 uur stond er op de Nederlandse wegen bijna 100 kilometer file.

De ANWB telde in totaal veertien ongelukken. ,,Er is sprake van twee keer zoveel aanrijdingen als vorig jaar tijdens de tweede kerstdag. Het is op deze dag altijd wat drukker, maar door de aanrijdingen is het extra druk.''

De echte piek van de kerstdrukte is inmiddels geweest, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID). Toch staat er iets minder files dan de verkeersdeskundigen vooraf hadden begroot. ,,Dat is opmerkelijk, omdat er dit jaar veel meer ongelukken zijn gebeurd. Tot nu toe gebeurden er vandaag op het hoofdwegennet 23 aanrijdingen. Vorig jaar waren dat er in hetzelfde tijdvak ruim 35 procent minder, terwijl er toen dus net zoveel files ontstonden. Eerste Kerstdag was dit jaar opmerkelijk rustig: we moeten terug naar 2008 voor een Eerste Kerstdag met minder files", aldus de VID.

Geen record

Veruit de drukste Tweede Kerstdag maakten we in 2009 mee. Toen stond er alleen al op de snelwegen maar liefst 179 kilometer file. VID: ,,Dat werd toen veroorzaakt door het winterse weer."

Vandaag waren de gebruikelijke files richting Efteling, Outletcenter in Roermond en het strand van Scheveningen ook weer van de partij. Opvallende files stonden er vooral door ongelukken op de A2, A16 en A27. Op de A27 bij Sleeuwijk raakten meerdere mensen gewond. Veel ongeduldige bestuurders reden de file voorbij via de vluchtstrook.

Schoonouders

Op Tweede Kerstdag zijn altijd veel mensen op pad. De VID stelt dat met het aantrekken van de economie nog meer mensen een bezoekje brengen aan pretparken en meubelcentra of gewoon traditioneel op bezoek gaan bij schoonouders.