Volledig scherm
Voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers in 2013 © ANP

Twee maanden cel eraf voor voormalig VVD-gedeputeerde

De Hoge Raad heeft de veroordeling van voormalig VVD-provinciebestuurder Ton Hooijmaijers wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen vandaag bevestigd. In een arrest geeft het hoogste rechtscollege echter wel een korting van twee maanden op de eerder opgelegde gevangenisstraf van 2,5 jaar.

Hooijmaijers krijgt de strafvermindering omdat de Hoge Raad vindt dat de redelijke termijn voor het inzenden van stukken door het hof is overschreden.

Hooijmaijers werd eind 2013 door de rechtbank in Haarlem tot drie jaar cel veroordeeld wegens omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Er was vier jaar celstraf geëist. Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als hijzelf tekende destijds tegen de uitspraak hoger beroep aan bij het hof. Daar eiste het OM in maart opnieuw vier jaar cel.

Het hof kwam in 2015 op enkele punten tot vrijspraak in de ten laste gelegde individuele omkopingszaken en legde daarom in hoger beroep zes maanden minder celstraf op, maar oordeelde niettemin hard over zijn handelswijze.

Vastgoedwereld

Hooijmaijers was tussen 2005 en 2009 gedeputeerde van Noord-Holland, waar hij eerst deel uitmaakte van Provinciale Staten. Zijn wortels liggen in de vastgoedwereld, waarmee hij als politicus vanuit zijn portefeuilles (waaronder ruimtelijke ordening) nauw in contact bleef.