Twee ontsnapte tijgers Friesland terug in hun verblijf

UpdateDe twee tijgers die zaterdag waren ontsnapt uit de opvang in de Friese plaats Nijeberkoop, zijn door een dierenarts onder zeil gebracht en teruggebracht naar hun verblijf. Dat heeft burgemeester Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf gezegd.

De twee roofdieren waren zaterdagochtend uit hun verblijf ontsnapt. Waarschijnlijk had iemand een hek open laten staan. De twee tijgers hebben het terrein van opvang Felida nooit verlaten, maar omdat de buitenste omheining niet deugdelijk was, werd groot alarm geslagen.

Zo werden onder meer een politiehelikopter en een dierenarts ingeschakeld. De dierenarts maakte gebruik van een verdovingsgeweer. De bedoeling was om de dieren ongedeerd te kunnen laten terugkeren naar hun hokken. Dat lukte na enkele uren, meldde een woordvoerster van Felida.

Inwoners nooit in gevaar
,,Er is nooit gevaar geweest voor de inwoners'', zei Oosterman op een ingelaste persconferentie. De burgemeester was zelf snel ter plaatse. Hoe de tijgers hebben kunnen ontsnappen, wordt volgens de burgemeester onderzocht.

In de opvang voor grote katachtigen Felida worden dieren opgevangen die afkomstig zijn uit dierentuinen, circussen en van particulieren. Nu de tijgers terug in hun verblijf zijn, moet Felida de omheining in orde maken.

Twittergrappen

Volledig scherm
De politie had de omgeving afgezet. © ANP

Op Twitter wordt er wat afgegrapt over de ontsnapte tijgers. 'Friesland' en #tijgers zijn trending topic. Een selectie van de grappen en grollen:

,,Ziet u de tijgers lopen, blijf rustig en doe het volgende: stop een tijger in uw tank.'' ,,Hoe ontsnapt een tijger? Streepje voor streepje.'' ,,Putin bevrijdt Oldeberkoop middels heldhaftige interventie van bezetting tijgers.'' ,,Breaking: tijgers waren ingehuurd door Holleeder om zijn zussen te elimineren.'' ,,Poespoespoes... En maar schudden met een bakje brokjes.''

En de grapjassen blijven maar komen. ,,Volgens mij zag ik één van de ontsnapte tijgers zojuist in de bus naar Groningen". ,,Als ik dat had geweten was ik allang naar Olde.. Oldewat? Oldeberkoop verhuisd. Ik ben DOL op tijgers." ,,Vrees niet, mensen, tijgers zijn niets minder dan grote poezen!"

Ook de politie Fryslan doet mee. In reactie op een tweet van de politie Delfshaven: ,,Verbaasde melding: 'er staat een geitje voor mijn deur...' Geitje is terug naar de kinderboerderij..'', twittert de Friese politie: ,,Een geitje? Joh, wij hebben tijgers!''