Volledig scherm
© ANP

Twee tieners aangehouden, dood Savannah en Romy niet gelinkt

In beide onderzoeken naar de dood van de twee meisjes uit Hoevelaken en Bunschoten heeft de politie vannacht aanhoudingen verricht. Het gaat in beide zaken om een minderjarige verdachte. Het ziet ernaar uit dat het gaat om twee op zichzelf staande zaken.

Volledig scherm
© RV

Zowel Savannah als Romy zijn om het leven gebracht door een misdrijf, meldt de politie. In het onderzoek naar de dood van de 14-jarige Romy uit Hoevelaken is afgelopen nacht een 14-jarige jongen uit de gemeente Ede aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij haar dood. Romy werd vrijdagmiddag 2 juni aan het Emelaarsepad in Achterveld in het water gevonden. Het onderzoek naar de omstandigheden en toedracht is in volle gang. De verdachte zit vast en wordt vandaag verhoord. De familie van Romy is hierover geïnformeerd.

Ook in het andere onderzoek, naar de dood van de 14-jarige Savannah uit Bunschoten die op zondagochtend 4 juni is aangetroffen in het water bij het industrieterrein De Kronkels in Bunschoten, is afgelopen nacht een verdachte aangehouden. Het gaat om een 16-jarige jongen uit gemeente Den Bosch. Ook dit onderzoek is nog in volle gang en ook haar familie is op de hoogte gebracht.

Savannah kende de verdachte vermoedelijk via social media. Dat heeft burgemeester Van de Groep van Bunschoten tegen het Radio 1 Journaal gezegd.

Geruststelling

Volledig scherm
Burgemeester van Bunschoten Melis van de Groep. © Gemeente Bunschoten

Tijdens de vermissing is er steeds hoop geweest dat ze nog zou leven, aldus de burgemeester. ,,Er waren aanwijzingen dat ze zich met hem schuilhield op een ander adres'', zei Van de Groep. De politie baseerde zich hierbij op spullen die in het huis van Savannah lagen.

Verder zei hij dat het een ,,geruststelling'' is dat er vermoedelijk geen verband bestaat tussen de dood van Savannah en die van Romy: ,,dat er niet iemand lukraak meisjes van de fiets trekt''.

Speciale teams

Voor beide zaken is een eigen TGO-rechercheteam (Team grootschalige Opsporing) aan het werk en de twee onderzoeksteams delen waar nodig onderzoeks-informatie. Op basis van de bevindingen uit de onderzoeken tot nu toe, lijkt het er niet op dat er een verband is tussen beide zaken.

Herdenking

Het Oostwende College in Bunschoten, de school van de veertienjarige Savannah, reageerde geschokt op haar dood. ,,We kunnen dit niet bevatten, het verdriet is intens. We leven erg mee met het gezin en alle dierbaren van Savannah'', aldus schooldirecteur Henk Koelewijn. De school is opengesteld voor leerlingen, ouders en medewerkers. Er is een stilteruimte ingericht om Savannah te herdenken.

Bij de school was het vandaag een komen en gaan van leerlingen, velen in het zwart gekleed, sommigen met bloemen. Ook ouders en docenten maakten van de gelegenheid gebruik om in de school Savannah te herdenken. In het dorp hingen veel vlaggen aan de huizen halfstok. Het is nog onbekend of er een stille tocht wordt georganiseerd, op social media klinken die geruchten al wel. 

Lees alles over Romy en Savannah in ons dossier. 

Volledig scherm
© Infografieken Nederland
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
Romy Nieuwburg 14 jaar dood gevonden in een sloot in Achterveld
© RV

Qu