Twee tieners opgepakt voor afsteken vuurwerk in flat Arnhem, waarbij vader en zoon (4) omkwamen

UPDATEDe politie heeft twee jongens van 12 en 13 jaar opgepakt naar aanleiding van de dodelijke brand in een flat in Arnhem. Ze worden verdacht van het afsteken van vuurwerk en brandstichting met dodelijke afloop, meldt een politiewoordvoerder. 

Bij de brand in een lift kwamen een 39-jarige vader en zijn zoontje van vier om het leven. De 36-jarige moeder en een 8-jarig dochtertje raakten gewond en liggen nog in het ziekenhuis. Het gezin uit Arnhem was op bezoek in de flat aan het Gelderseplein, toen de brand uitbrak en heeft zich waarschijnlijk met de lift in veiligheid willen brengen. Een groot deel van de flat van negen verdiepingen stond vol rook. De lift is waarschijnlijk tot stilstand gekomen doordat de stroom uitviel in het gebouw.

De brand is waarschijnlijk ontstaan door vuurwerk dat af is gegaan in de hal van de flat. Hoe het daar precies terechtkwam, wordt nog onderzocht, evenals de rol van de jongens hierbij. De politie heeft camerabeelden bekeken om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de brand. De politiewoordvoerder kon niet zeggen of nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Woest 

Eric Angenent, de directeur van woningcorporatie Vivare, is verdrietig en woest. ,,Het maakt me pislink als er daadwerkelijk vuurwerk in de portiek is afgestoken”, zegt hij tegen RTL Nieuws. ,,Het moet nu maar eens afgelopen zijn met consumentenvuurwerk.” In de brief aan de bewoners heeft de Vivare-directeur laten weten zich goed te kunnen voorstellen ze geschrokken zijn en vragen hebben. De woningbouwvereniging organiseert binnenkort samen met de gemeente en de politie een bijeenkomst. 

Burgemeester Ahmed Marcouch reageerde geschokt op het liftdrama en leeft mee met de slachtoffers, zo schrijft hij op Twitter. Hij noemt de brand ‘een groot drama dat onvoorstelbaar diep ingrijpt in de levens van de betrokkenen. Ik leef intens met hen mee. Mijn gedachten gaan ook uit naar hulpverleners die hebben getracht levens te redden.’

Tekst loopt door onder de tweets

Evacuatie

Het evacueren van de andere flatwoningen verliep moeizaam. Met een hoogwerker ging de brandweer aan de buitenzijde van de flat omhoog. Met lampen werd gecontroleerd of woningen vol rook stonden. Als dat het geval was werd aangebeld of -geklopt. Als er niet werd opengedaan brak de brandweer de deur open om zeker te weten of er geen slachtoffers meer in de woning waren. Verschillende bewoners werden met de hoogwerker uit de flat gehaald.

Quote

De gangen stonden vol met rook

Een van de medebewoners van het complex

De brandweer vreesde aanvankelijk voor meer slachtoffers, maar vond geen andere gewonden in de flat. De bewoners die uit hun flat moesten, konden zich nergens anders dan buiten ophouden. Sommigen liepen in de koude nacht in hun T-shirt op blote voeten rond. 

Een van de medebewoners is nog in shock over wat er vannacht gebeurd is en wil alleen zonder zijn naam iets kwijt. ,,Het brandalarm ging af. Even daarvoor had ik vuurwerk gehoord, dus ik dacht dat het daardoor kwam en wel meeviel. Maar toen ik naar buiten ging stond de hal vol met rook”, aldus deze getuige. De man raakte naar eigen zeggen volledig gedesoriënteerd door de duisternis en de rook. Uiteindelijk werd hij met een hoogwerker uit appartementencomplex Geldersepoort gehaald.  

Bijeenkomst

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem meldt dat een ‘onmenselijk groot drama’ zich in zijn stad heeft afgespeeld. Vanavond spreekt hij de medebewoners uit het wooncomplex. ,,Vooral om mijn medeleven te betuigen. Mijn aandacht gaat uit naar de slachtoffers en nabestaanden.”

Het gaat om een besloten bijeenkomst waar medebewoners vragen kunnen stellen en hun gevoelens over de heftige gebeurtenis kunnen uiten, beaamt ook directeur Eric Angenent van Vivare, de corporatie die eigenaar is van het complex aan het Gelderseplein in Arnhem.

Vluchtplan en nooduitgangen worden doorgelicht

Vivare gaat naar aanleiding van de brand alle uitgangen en het vluchtplan van de flats op deze locatie tegen het licht houden. ,,Als er zoiets gebeurt, doen we dat standaard.”

Er waren bewoners die in paniek raakten omdat ze niet wisten hoe ze weg moesten komen en moesten wachten op hoogwerkers die hen kwamen bevrijden.

,,Het trappenhuis waar bewoners normaal naar beneden zouden moeten gaan was getroffen door de brand. Ze konden wel naar de buitenkanten van het complex lopen. Maar daar zijn geen brandtrappen naar beneden, je kunt daar één verdieping naar boven of naar beneden. Zo is dat destijds in het bouwbesluit vastgesteld. We zijn deze flats aan het renoveren, dit wordt allemaal meegenomen voor de toekomst.”

De flat is voor de overige bewoners inmiddels veilig verklaard. Toch wordt er voor mensen die mogelijk niet goed ter been zijn en geen gebruik kunnen maken van de lift een noodonderkomen gezocht. 

Een ooggetuige vertelt wat hij gezien heeft van de brand:

Volledig scherm
Een verdachte wordt aangehouden bij de flat aan het Gelderseplein in Arnhem. Bij een brand in de flat kwamen tijdens de jaarwisseling een vader en zijn zoontje om het leven. © Persbureau Heitink
Volledig scherm
Bij de brand in de flat aan het Gelderseplein in Arnhem kwamen een man en een 4-jarige jongen om het leven. © Dylan Jünemann/Persbureau Heitink
Volledig scherm
De entree van de flat aan het Gelderseplein in Arnhem is door brand verwoest. © Melvin/Persbureau Heitink