Volledig scherm
De Nederlandse en Italiaanse politie doen woensdag een inval in het Limburgse Tegelen. Ze arresteren leden van de Ndrangheta tijdens een grote Europese actie tegen deze maffiaclan. © Openbaar Ministerie

Twee verdachten anti-maffia-actie op vrije voeten

Twee van de vijf verdachten die woensdag in Nederland tijdens een grootschalige internationale anti-maffia-actie zijn aangehouden, zijn weer op vrije voeten. De man en vrouw blijven volgens het Openbaar Ministerie wel verdacht van het overtreden van de Opiumwet.

De Italiaan die in Tegelen werd aangehouden en die volgens Italiaanse media de bijnaam Gianni da Mamma heeft, wordt overgeleverd aan Italië. Hij wil dat zijn overlevering door een rechter wordt beoordeeld en kiest daarmee niet voor de verkorte procedure. Hij kan daardoor nog tot negentig dagen in Nederland blijven.

Twee andere verdachten zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en moeten nog twee weken vastzitten.

Tijdens de gecoördineerde actie tegen de Italiaanse ‘Ndrangheta werden in verschillende landen 84 mensen aangehouden. De maffiaclan uit Calabrië heeft de Cosa Nostra verdrongen als machtigste criminele organisatie van Italië en domineert de drugssmokkel naar Europa.

Volledig scherm
Inval in Tegelen. © Openbaar Ministerie