Volledig scherm
Vluchtelingen houden zich op bij een tentenkamp, de tijdelijke noodopvang van het COA. © ANP

Tweede Kamer geschrokken van misstanden bij immigratiedienst

UpdateDe Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de afgelopen jaren druk uitgeoefend op medewerkers om verblijfsvergunningen van veroordeelde criminelen niet in te trekken, omdat dit veel tijd en geld kost. Dat meldt NRC. De Tweede Kamer is geschrokken van de berichtgeving en eist uitleg van staatssecretaris Broekers-Knol.

Uiteindelijk bleef het gros van de criminele vreemdelingen in Nederland. Dat blijkt uit verslagen van geheime crisisbijeenkomsten van het team Intrekkingen met de directie van de IND en andere interne documenten. Het intrekken van een verblijfsvergunning kost veel tijd omdat de bewijslast bij de IND ligt en taaie procedures met advocaten volgen.

,,We moesten in het verleden veel niet-intrekkingen opvoeren en afsluiten enkel vanwege het geld”, staat in een verslag van zo’n crisisbijeenkomst in 2018. Binnen het team is daarnaast sprake van een slechte sfeer en van wantrouwen in elkaars werk en integriteit.

Quote

Zaken onder het tapijt schuiven kan niet langer

Jasper van Dijk, SP

De interne verslagen schetsen een beeld dat haaks staat op de conclusies van de Commissie-De Leeuw. Die onderzocht recent meldingen van een klokkenluider bij de IND, onder andere over problemen bij het team Intrekkingen.

Verontwaardiging

De Tweede Kamer is geschrokken van het bericht en de nieuwe staatssecretaris van Justitie, Ankie Broekers-Knol, moet meteen naar de Kamer komen om tekst en uitleg te geven.

Aan de mogelijkheden om verblijfsvergunningen in te trekken ligt het niet, twittert VVD-Kamerlid Bente Becker. Maar “de IND moet dat dan wel doen!!”. Ze roept de staatssecretaris naar de Kamer en krijgt steun van onder andere PVV en SP. Ook PvdA-collega Attje Kuiken wijst erop dat de regels door het vorige kabinet “juist zijn aangescherpt. Maar ondanks alle stoere VVD-woorden wordt er dus weer niet aangepakt”.

PVV-leider Geert Wilders noemt de dienst “corrupt”. De SP ziet in bezuinigingen de boosdoener van “de zoveelste misstand bij de IND. Zaken onder het tapijt schuiven kan niet langer, er moet een robuust plan van aanpak komen”, zegt Kamerlid Jasper van Dijk. 50PLUS-leider Henk Krol noemt de berichten “ongelooflijk”.