Volledig scherm
© ANP

Tweede Kamer krijgt eigen hitlijst: de Top 150.

De Tweede Kamer krijgt haar eigen hitlijst. Parlementariërs Maurits von Martels (CDA) en Zohair el Yassini (VVD) hebben alle 148 collega’s gevraagd hun top vijf met muziekfavorieten in te sturen. Na een tweede stemronde moet hier eind november een Top 150 van de Tweede Kamer uitkomen.

,,Wij als Tweede Kamerleden worden natuurlijk vooral geassocieerd met politiek, en we proberen elke dag op onze eigen manier Nederland mooier en beter te maken", legt El Yassini uit. ,,Maar soms vergeten we allemaal weleens dat we ook mensen zijn. En favoriete muzieknummers zeggen heel veel over die mensen.”

Vaderlandstalig

Er is één voorwaarde: elke lijst moet minimaal één vaderlandstalig nummer bevatten. Het idee ontstond tijdens een diner in het restaurant van de Tweede Kamer. De aanwezige Kamerleden begonnen toen het onderwerp ter sprake kwam hartstochtelijk elkaars Spotify-lijsten te bekijken en te beluisteren.

De 150 Kamerleden hebben deze week een mail gehad met het verzoek hun lijstje komende week in te sturen. De bedoeling is dat de Top 150 van de Kamer begin december wordt bekendgemaakt.

Von Martels en El Yassini hopen de lijst te kunnen presenteren in een NPO-radioprogramma rond de uitzending van de Top 2000.

Volledig scherm
Maurits von Martels. © Frank Uijlenbroek
 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.