Volledig scherm
v.l.n.r: Khadija Arib (PvdA), Ton Elias (VVD), Martin Bosma (PVV) en Madeleine van Toorenburg (CDA) © anp

Tweede Kamer loot eventueel over voorzitter

De leden van de Tweede Kamer kiezen woensdagmiddag uit hun midden een voorzitter als opvolger van Anouchka van Miltenburg (VVD), die in december aftrad. Het kan eventueel tot een loting komen. Dat zou een unicum zijn, aldus een woordvoerster van de Kamer.

De Kamerleden Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV), Ton Elias (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA) zijn kandidaat. De stemming is geheim, de stembriefjes moeten in een bus worden gestopt. Daardoor maken parlementariërs misschien makkelijker een verrassende keuze.

De stemming is alleen geldig als er voldoende Kamerleden aan de stemming hebben meegedaan (minimaal 76 van de 150 leden). Stembriefjes kunnen ongeldig worden verklaard als ze niet goed zijn ingevuld. De stemming kan ook ongeldig worden verklaard als er meer stembriefjes in de bus worden gevonden dan er leden zijn.

Stemming
Een kandidaat is gekozen als hij de helft plus één stem heeft vergaard. In de eerste en eventueel tweede ronde mag de naam van ieder Kamerlid worden ingevuld, ook niet-kandidaten.

Als na de tweede stemming niemand de volstrekte meerderheid heeft, vindt een derde stemming plaats tussen maximaal vier personen die bij de tweede stemming de meeste stemmen hebben gekregen.

Als er maar drie of vier Kamerleden voor de eerste twee stemmingen waren, dan is de derde stemming tussen twee kandidaten die het hoogste aantal stemmen hebben behaald. Eventueel vindt een vierde stemming plaats tussen twee kandidaten.

Loting
Als bij de vierde stemming beide Kamerleden evenveel stemmen halen, beslist het lot. Om deze beslissing tot stand te brengen wordt een naambriefje uit de stembus getrokken. De persoon die daarop staat vermeld wordt Kamervoorzitter.