Volledig scherm
Fleur Agema. © ANP

Tweede Kamer niet terug van reces voor faillissement ziekenhuizen

De Tweede Kamer onderbreekt de herfstvakantie niet om zich te buigen over het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis. Een voorstel om het reces te doorbreken van PVV-Kamerlid Fleur Agema kreeg  niet genoeg steun.

Agema vroeg de zorgspecialisten van de Kamer vrijdagmiddag bijeen te komen voor een debat met verantwoordelijk minister Bruno Bruins, maar tevergeefs. Alleen de PvdA en GroenLinks steunden het plan. Daarmee sneuvelde het voorstel.

De PVV-parlementariër vreest dat de ziekenhuiszorg in het geding is. Ze wijst erop dat veertien andere ziekenhuizen er financieel ook niet geweldig voorstaan.  Ook de SP wil actie van Bruins. De minister van Volksgezondheid ,,moet het initiatief nemen om te komen tot een doorstart van de ziekenhuizen'', stelt Tweede Kamerlid Henk van Gerven. Hij ziet in het donderdag uitgesproken faillissement van de Flevolandse en Amsterdamse ziekenhuizen ‘ook het faillissement van marktwerking in de zorg. Doordat minister Bruins niet heeft ingegrepen worden de patiënten en het personeel nu de dupe.’ 

Ook SGP-leider Kees van der Staaij en GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet zijn bezorgd. Van der Staaij vreest dat patiënten van noodzakelijke zorg verstoken blijven.
Ellemeet spreekt van ,,een drama voor de zorgverleners en de patiënten van deze ziekenhuizen''. Ze spreekt de zorgverzekeraars aan: ,,Het moet anders.''