Volledig scherm
De aftapwet maakt het voor de inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. © ANP

Tweede Kamer stemt voor 'aftapwet' inlichtingendiensten

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de zogeheten 'aftapwet', waarmee inlichtingendiensten uitgebreidere toegang tot informatie via de kabel moeten krijgen. De nieuwe wet maakt het voor de inlichtingendiensten AIVD en MIVD mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen. 

Ook maakt de wet het mogelijk om apparatuur van mensen te hacken om zo toegang te krijgen tot apparatuur van concrete doelwitten. Gegevens die relevant zijn, mogen tot drie jaar worden bewaard. Volgens het kabinet is de wet nodig om de geheime diensten hun taken goed te kunnen laten uitvoeren.

Onder andere VVD, PvdA, CDA en de PVV steunen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). GroenLinks, SP en D66 stemden tegen. Zij vragen zich af of de bevoegdheden niet te ver gaan en vinden het toezicht erop niet sterk genoeg. De Eerste Kamer moet nog over het wetsvoorstel stemmen.

Effectiviteit

De oude inlichtingenwet is van 2002. Door technologische ontwikkelingen voldoet die niet meer. De bulk van de informatie loopt tegenwoordig via de kabel. Toegang tot de kabel is volgens de diensten onder meer belangrijk om de herkomst van cyberaanvallen beter te kunnen onderzoeken.

De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering, heeft forse kritiek op de aftapwet. Er bestaan twijfels over de effectiviteit van het toezicht op de nieuwe bevoegdheden in het wetsvoorstel.

Kijkt de AIVD inderdaad straks mee op je mobieltje? Vijf vragen over de nieuwe wet voor de veiligheidsdiensten.