Volledig scherm
Suzanne Kröger van GroenLinks nam het initiatief tot de motie. © ANP/privéfoto

Tweede kamer wil af van hardnekkige stoffen in chemische industrie

De Nederlandse chemische industrie wordt ingrijpend aan banden gelegd, als het aan de Tweede Kamer ligt. In een motie van GroenLinks, die vanmiddag in Den Haag is aangenomen, geeft de Kamer opdracht aan de regering in gesprek te gaan met de branche om harde afspraken te maken over de absolute uitfasering van het gebruik van persistente stoffen. Die hopen zich op in het milieu en ze breken zeer slecht af.

,,Keer op keer is er gedonder met stoffen die niet thuis horen in ons milieu, water en lijf. Dat zien we al bij de problemen rond de Dordtse fabriek Chemours. De staatssecretaris moet nu in gesprek gaan met de industrie over hoe we deze stoffen helemaal kunnen uitfaseren,’’ aldus initiatiefnemer van de motie, Suzanne Kröger van GroenLinks. De motie is gesteund door D66, CDA , PvdA, SP, PvdD, SP, Denk, SGP, CU en 50Plus.

Voorbeelden van persistente stoffen, zijn C8 en GenX van Chemours dat in het drinkwater kwam, maar ook de grond vervuild heeft. Maar ook schuimblussers van de brandweer bevatten zogeheten PFAS (perfluorverbindingen) die niet afbreken en eeuwigdurend schade kunnen veroorzaken. De stofjes worden ook gebruikt bij het vet-, olie-, en waterafstotend maken van onder andere tapijt, textiel, papier en leer.

Probleem

Persistente stoffen zijn volgens het landelijk Expertisecentrum PFAS in hoog tempo een probleem aan het worden voor het milieu. Het gaat volgens die deskundigen om een veelomvattende stofgroep, genaamd PFAS ( per- en polyfluorakyl stoffen). Volgens het expertisecentrum gaat het om een groep van meer dan 6000 stoffen die zeer schadelijk zijn voor het bodem- en watersysteem. Met uiteindelijk effecten op de mens.

In Nederland en België wordt er onder andere door Chemours, maar ook door de fabriek BASF mee gewerkt. Uitfaseren zou voor de industrie gigantische gevolgen hebben. Volgens Kröger van GroenLinks zijn er soms al alternatieven voor de branche. ,,In sommige gevallen moet de industrie daar naar op zoek. Het moet duidelijk zijn voor de industrie dat we van dit soort stoffen af willen,’’ zegt zij.