Volledig scherm
© anp

Tweede Kamer ziet regulering wietteelt niet zitten

Wietteelt moet niet langer illegaal zijn, maar onder toezicht van de overheid gebeuren. Daarvoor pleiten burgemeesters. In de Tweede Kamer ziet men dat echter niet zitten.

Quote

Met reguleren zijn de criminelen niet weg. Bovendien willen wij niet de drugsexpor­teur van Europa worden, als ons beleid niet strookt met omliggende landen

Foort van Oosten, VVD

Volgens de Vereniging van Nederlandse Burgemeesters domineren criminelen de wereld van wiet zodanig dat het uit de klauwen loopt. Overlast, criminaliteit en georganiseerde misdadigers die druk uitoefenen op lokale bestuurders, zijn het gevolg, zeggen de burgemeesters na 8 maanden onderzoek.

De VNG vindt dat er een 'onhoudbare situatie' is ontstaan. De verkoop en gebruik van hennep is toegestaan, maar de teelt niet. Het gedoogbeleid is 'failliet'. ,,Wij ervaren als lokale bestuurders grote maatschappelijke problemen.'' Daarom zouden wiettelers aan gemeentelijke eisen moeten voldoen. Het zouden 'kleinschalige' ondernemingen moeten zijn, met goed opgeleid personeel zonder banden met georganiseerde misdaad, vinden de burgemeesters. ,,Door het gedogen biedt de overheid criminelen volop de ruimte hun producten af te zetten.''

Invloed
,,De cannabisindustrie is sterk verweven met georganiseerde criminaliteit die ook actief is in xtc en mensenhandel. We zien criminelen die trachten invloed te verwerven op het lokaal bestuur. We maken ons grote zorgen.'' De VNG hoopt dat de Tweede Kamer wil experimenteren in één of meer gemeenten, waarna wetgeving kan volgen.

Het gedoogbeleid rond wietteelt is al jaren een heet hangijzer. Ook nu is het weer de vraag of het parlement bereid is mee te gaan met de wensen van burgemeesters. De Tweede Kamer is stevig verdeeld. Zo voelt de PvdA wél voor een experiment, maar coalitiegenoot VVD niet. ,,We vinden dit een verstandig advies en een juiste manier om wietteelt weg te halen uit de criminele hoek,'' zegt Marith Rebel (PvdA).

Drugsexport
,,We zullen het kabinet hiertoe oproepen.'' De VVD is minder enthousiast. ,,Met reguleren zijn de criminelen niet weg. Bovendien willen wij niet de drugsexporteur van Europa worden, als ons beleid niet strookt met omliggende landen,'' zegt Kamerlid Foort van Oosten. Vooralsnog weet hij een meerderheid van het parlement achter zich.

De VNG-commissie zag die bui al hangen. Voorzitter Bernt Schneiders (Haarlem) hoopt dat het voorstel bij de volgende kabinetsformatie wel beleid wordt.