Een vrouw zoekt verkoeling in een fontein aan het Van Beuningenplein in Amsterdam op een bloedhete dag in juli tijdens de eerste hittegolf in drie jaar tijd.
Volledig scherm
Een vrouw zoekt verkoeling in een fontein aan het Van Beuningenplein in Amsterdam op een bloedhete dag in juli tijdens de eerste hittegolf in drie jaar tijd. © ANP

Tweede landelijke hittegolf in aantocht

Nog steeds aan het bijkomen van de eerste landelijke hittegolf van vorige week? Zet je dan maar schrap, want de tweede staat voor de deur.

Voor een landelijke hittegolf moet het kwik in De Bilt vijf dagen achter elkaar de 25 graden aantikken. Van die vijf dagen moeten er drie tropisch zijn, oftewel met 30 graden op de thermometer. Het lijkt er sterk op dat dit gaat gebeuren. ,,Het was gisteren al warmer dan dertig graden en vrijdag is dat vrijwel zeker ook zo'', zegt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza.

De eerste landelijke hittegolf in drie jaar tijd kwam afgelopen zaterdag ten einde, toen de temperatuur op het hoofdkantoor van het KNMI onder de 25 graden dook. Regionaal ging de hittegolf, die al op 15 juli begon, overigens wel door: in onder meer Brabant en Limburg hield het warme weer onverminderd aan. En dat blijft nog 'heel lang' zo, verwacht Klaassen. ,,En als de regionale hittegolf aan het einde van de week nog steeds voortduurt, is het de langste ooit'', zegt hij.

Briesje in Randstad

In de Randstad is het overigens een ander verhaal: daar zorgde een licht briesje vandaag voor enige verkoeling. ,,Dat komt door de windrichting'', zegt Klaassen. ,,De wind komt van zee. Het water is de afgelopen tijd wel opgewarmd, maar nog steeds koeler dan het land. En dat merk je als de wind aan land komt. In Noord- en Zuid-Holland is het de komende dagen, net als in het noorden van het land, zo'n 23 á 25 graden.''

80 procent van de ruim 17.000 stemmers op onze poll pleitte vorige week nog voor een andere meetmethode rond landelijke hittegolven, waarbij niet alleen de temperatuur in De Bilt telt. ,,Het is gebaseerd op een kromme afspraak die al heel lang geleden gemaakt is'', zegt Klaassen. ,,Het had ermee te maken dat er in De Bilt áltijd wordt gemeten. En dat het centraal gelegen is. Dat zou het verschil tussen noord en zuid compenseren, dus dan is De Bilt representatief voor het hele land.''

Poll

Moet er een andere meetmethode komen?

  • Ja, kijk naar heel Nederland (77%)
  • Nee, is goed zo (23%)
65338 stemmen

Uitzonderlijke julimaand

De bijzonder warme maand juli heeft dit jaar meerdere records verbroken. Zo was juli 2018 met 332 uren zon de zonnigste maand sinds de metingen in 1906 begonnen, meldt Weeronline. Het oude recordaantal zonuren stond op 329,2 en werd in mei 1989 gemeten.

Juli is ook goed voor een droogterecord. Sinds het begin van de regenmetingen is nog nooit zo weinig neerslag gevallen. Landelijk kwam slechts 11 millimeter water naar beneden, waarmee het record uit 1921 van 16 millimeter wordt verbroken.

Qua temperatuur is de julimaand de op twee na warmste ooit. Het was de afgelopen maand gemiddeld 20,7 graden in De Bilt, 2,8 graden warmer dan in een gemiddelde maand juli. De warmste juli ooit is die uit 2006 met 22,3 graden, gevolgd door juli 1994 met 21,4 graden.

Bekijk in de video hieronder hoe Frans uit de Achterhoek vorige week de hittegolf ontweek: