Volledig scherm
Voormalig topambtenaar Demmink (l) © AD

Tweede onderzoek naar oud-topambtenaar Demmink

Naast een strafrechtelijk onderzoek blijkt het Openbaar Ministerie (OM) nog een tweede onderzoek te doen naar mogelijk seksueel misbruik door voormalig topambtenaar van Veiligheid en Justitie Joris Demmink. Dat heeft een woordvoerder van het OM gisteren bevestigd.

Sinds februari van dit jaar loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink, aangezwengeld door Turkse mannen, die beweren halverwege de jaren '90 door Demmink te zijn verkracht.

Naar nu blijkt, heeft het Openbaar Ministerie nog een tweede onderzoek lopen naar Demmink. Het gaat om een zogeheten oriënterend feitenonderzoek, naar aanleiding van verklaringen die dit voorjaar in de Utrechtse rechtbank zijn gedaan.

In een serie getuigenverhoren brachten ondermeer een voormalig jongensprostituee en oud-medewerkers van politie en justitie nieuwe feiten aan het licht. 'Die nieuwe signalen over mogelijk seksueel misbruik zijn we aan het onderzoeken,' zegt woordvoerder Wim de Bruin van het OM. Er zijn al verschillende getuigen verhoord, onder wie een voormalige Amsterdamse jongens-pooier.

Het andere strafrechtelijke onderzoek naar de Turkse misbruikverdenking gaat vermoedelijk vertraging oplopen, meldt De Bruin. 'Het onderzoek dat we in Nederland konden doen, is in de afrondende fase. Maar we hebben verschillende rechtshulpverzoeken gedaan aan Turkije waar nog geen groen licht op is gekomen. Het is wachten daarop.'

Demmink zelf heeft recent nog verklaard dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt aan misbruik van minderjarigen.