Tunahan Kuzu (DENK) op archiefbeeld
Volledig scherm
Tunahan Kuzu (DENK) op archiefbeeld © ANP

Tweets Kuzu massaal gedeeld door nepaccounts

Er is het nodige te doen om het twitteraccount van Tunahan Kuzu. Gisteravond tweette de DENK-leider drie keer over de Turkse demonstraties in Rotterdam en alle keren werden zijn berichten massaal gedeeld door nepaccounts.

Een tijdlijn waarin het dubieuze retweetgedrag wordt weergegeven (data van Buzzcapture).
Volledig scherm
Een tijdlijn waarin het dubieuze retweetgedrag wordt weergegeven (data van Buzzcapture). © AD

‘Contact gehad met Aboutaleb en geprobeerd bij Rutte om mijn bijdrage te leveren om te deëscaleren. Nog steeds toe bereid.’, tikt Kuzu. Het bericht wordt ruim drieduizend keer gedeeld. Hetzelfde geldt voor zijn andere twee tweets.

Volgens data-analist Thomas Boeschoten is dat een opmerkelijk hoog aantal. Meer dan drieduizend ‘retweets’ is ongebruikelijk. Nog opvallender: wanneer gekeken wordt naar wie deze berichten hebben gedeeld, komen er hoofdzakelijk nepaccounts omhoog. Daarnaast zou ook het aantal reacties dat Kuzu op zijn berichten krijgt niet in verhouding staan met het aantal ‘retweets’ en reacties. ,,Die accounts gedragen zich mechanisch eensgezind. Duidelijk te zien in een grafiek met Kuzu-retweeters...Hier klopt iets niet", zei Boeschoten in een bericht op Twitter.

Het is niet de eerste keer dat Kuzu in opspraak komt vanwege nepaccounts. Eerder werd al bekend dat een 'aantal jongeren' achter nepprofielen op social media van DENK zat om tegenstanders aan te vallen en reclame te maken voor de eigen partij. Destijds liet hij weten dat de jongeren erop zijn aangesproken en het niet meer zou gebeuren.