Volledig scherm
© ANP

Tweeverdieners kunnen straks meer lenen voor huis

Tweeverdieners kunnen vanaf 1 januari 2016 meer geld lenen om een huis te kopen. Deze hypotheeknorm wordt gewijzigd, schrijven de ministers Stef Blok (Wonen) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maandag aan de Tweede Kamer.

Tweeverdieners gaan er wat netto inkomen betreft relatief op vooruit ten opzichte van eenverdieners. Dit heeft te maken met het gefaseerd afbouwen van de zogeheten heffingskorting voor de minstverdienende partner.

De normen voor het afsluiten van een hypotheek blijven verder nagenoeg gelijk. Volgens de becijferingen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hebben Nederlandse huishoudens in 2016 gemiddeld genomen nagenoeg evenveel ruimte om te besteden aan hun hypotheek als dit jaar.

Helft laagste salaris
Het Nibud stelt voor om bij het bepalen van de hypotheeklasten in geval van tweeverdieners voortaan het laagste salaris voor de helft mee te nemen. Nu is dit nog voor een derde. Verder wijkt het advies over de hele linie niet veel af van dat van vorig jaar.

Volgens de becijferingen van het Nibud hebben de Nederlandse huishoudens in 2016 gemiddeld genomen nagenoeg evenveel ruimte om te besteden aan hun hypotheek als dit jaar. Daarbij is ook rekening gehouden met de doorwerking van de afbouw van bijvoorbeeld heffingskortingen en andere overheidsmaatregelen.

Achterstand
De Vereniging Eigen Huis (VEH) is blij dat tweeverdieners straks meer hypotheek kunnen krijgen. ,,Tweeverdieners stonden op een achterstand'', zegt de belangenorganisatie voor huizenbezitters. ,,Twee mensen die samen 60.000 euro verdienen kunnen nu minder lenen dan een eenverdiener die in zijn eentje 60.000 euro verdient.''

Banken mogen wel afwijken van de hypotheeknormen en maatwerk leveren. VEH is hier een groot voorstander van en roept hypotheekverstrekkers op hier meer gebruik van te maken.