Volledig scherm
© Lenneke Lingmont Fotografie

Twents dorp koestert traditie van Pinksterbruidjes

FOTO'SHet is al 37 jaar traditie in het Twentse dorp Borne: de Pinksterbruidjes. Dat zijn meisjes die op eerste pinksterdag in witte jurkjes en met bloemen in het haar langs de huizen trekken en om snoep vragen. Dit jaar deden 133 Pinksterbruidjes mee aan het voorjaarsfeest.

Vanuit verschillende wijken in het dorp trokken in de morgen groepen meisjes van vijf jaar en ouder dansend en zingend als Pinksterbruidjes naar het centrum.

Elke groep van tien tot vijftien in het wit geklede meisjes heeft in haar midden één meisje in een met kant versierde lange jurk en bloempjes in haar haar. Dit meisje is de 'Rosa' van de groep. Zij loopt vooraan onder een boog die versierd is met groene takken en gekleurde bloemen.

Her en der belt de groep aan, wacht tot de mensen naar buiten komen en begint dan aan hun dansje. Dat doen de meisjes terwijl ze het lied van Rosa zingen en hopen op een lekkere beloning.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
© Lenneke Lingmont Fotografie

Bomvol

De groepen verzamelen zich in het centrum voor de grande finale: het dansen rond de Pinksterkroon op het Dorsetplein. Het plein staat bomvol. Het dochtertje van cabaretière Nathalie Baartman loopt voor het eerste jaar mee. De cabaretière is gevraagd ambassadeur te worden door de organiserende stichting Folkoregroep Borne en zei gelijk ja.

,,Ik draag folklore een warm hart toe. Ik vind dit een geweldig mooie traditie'', zegt Baartman, die sinds een tijdje weer in Borne woont. Ze is, net als alle andere moeders en het publiek, ontroerd door het beeld van de sliert meisjes die keihard zingend elkaars hand vasthouden en naar het plein huppelen. 

Nieuwe wijken

Joke Naaktgeboren (48) van de Stichting Folkloregroep Borne heeft dit jaar meer belangstelling van kinderen uit de nieuwe wijken gezien. Vooral vanuit de Bornse Maten. Ze heeft de traditie weer doorgegeven aan haar dochter Renske (13) die nu meehelpt in de organisatie. En ooit ook een Rosa is geweest.

Sinds 2015 staan de Bornse Pinksterbruidjes officieel op de erfgoedlijst. Er is zelfs een boek in de maak.

Volledig scherm
© Lenneke Lingmont Fotografie
Volledig scherm
© Lenneke Lingmont Fotografie
Volledig scherm
© Lenneke Lingmont Fotografie
Volledig scherm
© Lenneke Lingmont Fotografie