Volledig scherm
Het handmatig tellen van de stemmen. © anp

Twijfel over 7387 spookstemmen

Het probleem met de spookstemmen blijft niet beperkt tot Amsterdam en Rotterdam. In 235 gemeenten zijn er afwijkingen tussen het aantal opgekomen kiezers en het aantal getelde stembiljetten. Er zijn zeker 7387 fouten gemaakt in stembureaus.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD onder ruim 300 van de 380 gemeenten die vorige week verkiezingen hielden. Gisteren bleek al dat in Amsterdam en Rotterdam veel mis is gegaan. Nu blijkt dat er overal tal van slordigheden zijn: in slechts 67 van de onderzochte gemeenten klopt het aantal stemmers met het aantal biljetten.

Tot nu zijn er al bijna 7400 spookstemmen geconstateerd. In sommige stembureaus zijn er te veel stemmen uitgebracht, in andere bureaus juist minder stemmen dan dat er mensen langskwamen.

Administratieve fouten of fraude
In de meeste gevallen is niet na te gaan of er sprake is van slordigheden, verkeerde tellingen, verschrijvingen of dat er echt iets mis is met de stembiljetten. De Kiesraad gaat ervan uit dat er geen sprake is van fraude, maar van administratieve fouten.

'Idealiter moeten het aantal kiezers en het aantal stembiljetten gelijk aan elkaar zijn, maar in de praktijk kunnen verschillen ontstaan',  reageert een woordvoerder.

Hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten vindt dat de aantallen afwijkingen zo groot zijn, dat de Kiesraad snel actie moet ondernemen. 'De raad moet willen weten of het om onoplettendheid gaat of om fraude. Beide zijn ongewenst. Er zitten drie mensen die kijken wat er gebeurt. Ik snap niet hoe dit kan.'

Ook voor de Twentse hoogleraar regionaal bestuur Marcel Boogers is er alle reden tot zorg. 'Er werden ooit actiegroepen opgericht omdat mensen de digitale stemcomputer niet vertrouwden. Maar dat zouden ze nu ook kunnen doen tegen het handmatig tellen. Het aantal stemmen moet kloppen met het aantal kiezers in het stembureau. Het is raar als dat niet zo is.'