Volledig scherm
Er is onderzoek gedaan onder 500 bedrijfsartsen en arbeidspsychologen. Twee derde van hen is bezorgd over de wildgroei aan coaches op het gebied van stress en burn-out. © Mark Reijntjens

Twijfel over kwaliteit van hulp bij burnout

Twee derde van de bedrijfsartsen en psychologen maakt zich zorgen over de ‘wildgroei’ aan coaches die mensen met stress en burn-outs begeleiden. In twintig jaar tijd is het aantal geregistreerde stresscoaches meer dan vertienvoudigd.

De bedrijfsartsen en psychologen maken zich niet alleen druk over het ontbreken van een medische opleiding bij veel coaches, maar plaatsen ook vraagtekens bij de kwaliteit van de geboden hulp.

Dat blijkt uit onderzoek onder vijfhonderd beroepsgenoten door het Nationaal Stressdebat, een eenmalige tv-uitzending van MAX die vanavond wordt uitgezonden. Het aantal geregistreerde coaches dat hulp biedt aan mensen met stress en burn-outs bedroeg twintig jaar geleden nog 415. In mei van dit jaar waren er 4484 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In Nederland kan iedereen coach worden. Het is geen beschermd beroep.

Wildgroei

Een ruime meerderheid van de bedrijfsartsen en psychologen spreekt van een wildgroei aan stresscoaches. Volgens Marjolein Bastiaanssen van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde zijn er vooral zorgen over de onduidelijke werkwijze van de coach. Biedt deze een zelfbedachte therapie aan of houdt hij zich aan de richtlijn die is opgesteld door bedrijfsartsen, huisartsen en psychologen. ,,Daar kom je op de websites van coaches vaak niet achter”, zegt ze. 

Quote

Medische en psychologi­sche kennis ontbreekt vaak bij een coach. Als die verkeerd adviseert, herstel je trager

Marjolein Bastiaanssen , Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde

Bastiaanssen is bedrijfsarts en één van de opstellers van de Nederlandse richtlijn ‘overspanning en burn-out’. In deze voorschriften is de hulp gericht op het activeren van uitgebluste werknemers. In het begin zal dit neerkomen op een rondje fietsen of het doen van een simpele boodschap. ,,Maar we zeggen in geen geval: ga maar de hele dag in bed liggen. We weten inmiddels uit wetenschappelijk onderzoek dat een nieuwe activiteit veel zwaarder is wanneer je in de voorafgaande periode alleen hebt gerust. Maar die medische en psychologische kennis ontbreekt vaak bij een coach. Als die verkeerd adviseert, herstel je trager.” 

Een op de zes werkende Nederlanders voelt zich minstens een paar keer per maand psychisch vermoeid door werk, bleek uit onderzoek van het CBS en TNO over 2017.

Neuropsycholoog Mark Tigchelaar was vanochtend te gast in De Ochtend Show to go. Hij vertelt wat de valkuilen zijn van stress en geeft tips hoe je daarmee om kunt gaan: