Twintig miljoen voor aanpak radicalisering: ‘Geen goed zicht op effecten’
Nederlandse gemeenten hebben ruim 20 miljoen euro gekregen voor de aanpak van radicalisering, terwijl ze niet goed weten of hun programma’s wel werken. Er zijn zelfs aanwijzingen dat projecten averechts kunnen werken.
Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van deze krant en het Radio 1-programma Argos.
De afgelopen drie jaar kregen 20 gemeenten en regio’s samen zo’n 20 miljoen euro aan zogenoemde ‘versterkingsgelden’ voor het tegengaan van radicalisering. Van al dat geld zijn ‘informatienetwerken opgezet’ en sleutelfiguren in de (moslim)gemeenschap gezocht. Ook zijn honderden gemeenteambtenaren, sociaal werkers en handhavers op cursus geweest om radicalisering te kunnen herkennen en signaleren.
Aanpak
Uit een vertrouwelijke rapportage door accountantsbureau PwC blijkt echter dat gemeenten geen idee hebben of hun aanpak werkt. ,,Gemeenten geven aan geen goed zicht te hebben op de effecten van hun aanpak, dan wel op de resultaten van de specifieke activiteiten. Hier is wel behoefte aan.”
Deze krant en Argos kregen het document na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur bij de NCTV (de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid). Die verdeelt het geld over de gemeenten. Het bureau dat de cursussen voor ambtenaren geeft, erkent dat ‘er te weinig onafhankelijk reflectie-onderzoek heeft plaatsgevonden door derden’.
Toneelstuk
De pot geld kwam in 2016 beschikbaar nadat de Nederlandse bestuurders werden overvallen door een plotse uitstroom van geradicaliseerde jongeren, die zich aansloten bij de jihad in Syrië en Irak. Meerdere gemeenten gebruikten het NCTV-geld dan ook om scholieren een toneelstuk te laten bezoeken waarin drie jihadisten naar Syrië gaan, maar gedesillusioneerd raken. Gemeenten waren enthousiast , maar uit onderzoek voor- en achteraf blijkt ook dat ‘sommige scholieren zich te goed konden inleven en de keuze van de hoofdpersonen om te gaan strijden bewonderden’. Een ander project om jongeren meer weerbaar te maken, zou hen zoveel zelfvertrouwen kunnen geven dat het omslaat naar narcisme.
,,Er is inderdaad meer behoefte aan meer inzicht in het effect van interventies”, stelt een woordvoerder van de NCTV. De dienst ontwikkelt momenteel een ‘toolkit’ om gemeenten daarbij te helpen. ,,Verplicht evalueren wordt een voorwaarde voor het ontvangen van geld.”
Preventie-programma’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar of die goed werken, weet niemand zeker. Lees hier waarom er twijfel is (Premium).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Er móést iets gebeuren aan de radicalisering, maar of het ook helpt?
Als er in 2013 opeens tientallen Nederlandse jongeren naar Syrië reizen om zich aan te sluiten bij de jihad, gaan alle alarmbellen af: er moet iets gebeuren! Preventie-programma’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar of die goed werken, weet niemand zeker. -
PREMIUMColumn11
Ik moet bekennen dat zelfs ik met mijn 40 jaar online soms links en rechts ingehaald word door een van de kinderen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM9
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
PREMIUM20
Plast je kat in huis? Zo los je dat op: ‘Veel mensen vinden het niet mooi, maar het lost veel op’
Kattenpis op je vers gewassen lakens: geen pretje. Het plakt, het stinkt en je krijgt de geur er moeilijk uit. Maar hoe komt het dat katten soms op bed plassen? En hoe los je dat het beste op? Anneleen Bru, die onder meer de boekenreeks I Love Happy Cats schreef, helpt je op weg.
-
Mensenrechtencollege kritisch op OM na klimaatarrestaties: ‘Demonstratierecht onder druk’
Het demonstratierecht staat ‘ernstig onder druk‘ door het aanhouden van klimaatactivisten die opriepen tot de blokkade van de A12, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dinsdag. ,,De overheid moet demonstraties faciliteren”, benadrukt het mensenrechtencollege. ,,Inzet van strafrechtelijke instrumenten om de organisatie van een demonstratie te verhinderen is een extreem zwaar middel dat niet makkelijk te rechtvaardigen valt.” -
-
-
PREMIUMSCHIETPARTIJ ZWIJNDRECHT
Michel ging broodjes halen maar keerde nooit terug: ‘Ik zei nog: duurt lang hè, voor oma terug is’
Wat een alledaags rondje boodschappen moest worden, eindigde in een ongekende tragedie. De 66-jarige Michel stierf vorige week bij het schietdrama op een parkeerterrein bij een winkelcentrum in Zwijndrecht. Haar dochter Anneke (38) raakte zwaargewond. Ze hadden elkaar na jaren van verbroken contact eindelijk weer in de armen gesloten. ,,Ze is letterlijk voor haar dochter gestorven.” -
Feyenoord moet op zoek naar nieuwe commercieel directeur: Van Dijk weg na verschil van inzicht
Feyenoord moet op zoek naar een nieuwe commercieel directeur. Joris van Dijk legt per 1 februari 2023 zijn werkzaamheden neer vanwege een verschil van inzicht over de koers die in de komende jaren gevaren moet worden. De Rotterdammers zeggen op korte termijn op zoek te gaan naar een vervanger.