Volledig scherm
Deze borden staan op het Prinsenmolenpad te Rotterdam-Hillegersberg. Een zeer duidelijk voorbeeld van wildgroei van verkeersborden © Coen Baljon

Twintig procent van de verkeersborden is overbodig

De verkeersveiligheid in ons land kan worden vergroot door 600.000 verkeersborden van straat te verwijderen. Nu staan er ruim 3 miljoen waarschuwings- en gebodsborden, waarvan 20 procent overbodig is en voor verwarring onder verkeersdeelnemers zorgt. 

Dat stellen Veilig Verkeer Nederland (VVN), het kenniscentrum verkeer en vervoer van de overheid (CROW) en de HR Groep, die alle verkeersborden in ons land heeft geregistreerd in de Telegraaf. De organisaties roepen gezamenlijk op tot aanpak van het probleem.

De bordenchaos leidt tot gevaarlijke situaties, omdat de aandacht voortdurend wordt opgeëist door borden in plaats van dat automobilisten, motorrijders en fietsers op elkaar letten. ,,Het zou mooi zijn als wegbeheerders als Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten hun experts een rondje laten maken om overbodige borden te verwijderen’', aldus John Boender van CROW.

,,Er moet kritisch naar het aantal noodzakelijke borden worden gekeken, want aan veel verkeersdeelnemers wordt te veel informatie en te veel tekst gegeven’', zegt een woordvoerster van VVN. ,,Die informatie kun je bij het passeren vaak allemaal niet tot je nemen.’’ Een wetenschappelijke onderbouwing voor het percentage overbodige borden is er volgens haar niet. Het betreft een inschatting van de organisaties.

  1. VPRO nog één keer door stof om blunder beëindiging column Freriks en wéér kritiek
    Update/video

    VPRO nog één keer door stof om blunder beëindi­ging column Freriks en wéér kritiek

    De programmamakers van het NPO Radio 1-programma OVT gingen vandaag nog één keer door het stof om het ontslag van columnist Philip Freriks. Tijdens de vorige aflevering kreeg hij tot zijn eigen verbazing live in de uitzending te horen dat zijn wekelijkse column wordt stopgezet. Maar ook het mea culpa van vandaag kan wederom op kritiek rekenen. ,,Incompetent, onbeschoft én vergeetachtig!’’ zo klinkt het.