Volledig scherm
Een chauffeur van Uber accepteert een aanvraag voor een rit van een klant © anp

Uber-chauffeurs in opstand tegen Uber

Tientallen professionele taxichauffeurs uit Rotterdam en Den Haag dreigen te stoppen met hun werk voor de nieuwe taxidienst Uber als het bedrijf niet direct stopt met het aanbieden van illegale taxiritjes via UberPOP.

Ook willen de bestuurders die vandaag in Rotterdam een actie houden, minder commissie afdragen aan Uber en eisen ze een beter kilometertarief.

Het internationale Uber biedt in grote Nederlandse steden meerdere taxidiensten aan, waaronder UberBlack en UberPOP. De eerste werkt met professionele chauffeurs, de tweede met goedkopere, particuliere chauffeurs. Deze dienst is in Nederland illegaal en zorgde voor ophef in de taxibranche.

'Illegaal'
,,Wij zijn tegen de chauffeurs die illegaal hun diensten aanbieden,'' vertelt Mubashar Raja namens de Rotterdamse UberBlack-chauffeurs. Niet alleen omdat die slechte service zouden verlenen, maar ook vanwege allerlei veiligheidsrisico's. Hij wijst op landen waar UberPOP-chauffeurs vrouwelijke passagiers verkrachtten.

Bovendien zorgt de illegale dienst voor oneerlijke concurrentie, vindt Raja. De particuliere taxi's hoeven immers aan geen enkele regel te voldoen. ,,We hebben het gevoel dat Uber ons heeft gebruikt om er zelf beter van te worden,'' aldus chauffeur Yamani.

Stilleggen
Als niet aan de eisen wordt voldaan, wordt er niet gereden tijdens de komende Vrienden van Amstel in Ahoy, leveren de chauffeurs hun Uber-telefoons per direct in en wordt druk gezet op controlerende instanties om actie te ondernemen tegen Uber.

Vandaag protesteren de chauffeurs voor het kantoor van het bedrijf in Rotterdam. Directeur Niek van Leeuwen van Uber Benelux wil het gesprek wel met ze aangaan. ,,Wij staan altijd open voor eventuele zorgen van onze chauffeurs.''