Uit enquête blijkt: draagvlak voor Zwarte Piet steeds kleiner
Steeds minder Nederlanders vinden dat Zwarte Piet zwart moet blijven. Waar vorig jaar 71 procent dat nog vond, is dat percentage nu gedaald naar 55 procent, een kleine meerderheid. Mensen die van mening zijn veranderd doen dat vooral ‘om de lieve vrede te bewaren’.
Delen per e-mail
Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag onder ruim 29.000 leden van het EenVandaag opiniepanel. Uit peilingen van voorgaande jaren blijkt dat het draagvlak voor Zwarte Piet al jaren verder afneemt: in 2013 wilde 89 procent van de ondervraagden niets aanpassen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Inmiddels is dat percentage dus gedaald naar 55 procent. Van de leden van het opiniepanel die meededen aan het onderzoek is 34 procent nu voor aanpassing van het uiterlijk van Piet, 11 procent heeft geen mening.
De jaarlijkse demonstraties tegen ‘de figuur van Zwarte Piet’ begonnen in 2011, bij de landelijke intocht in Dordrecht. In de jaren daarna werd het maatschappelijk debat steeds feller en de demonstraties én tegendemonstraties steeds talrijker. De landelijke intocht van Sinterklaas, komende zaterdag, is dit jaar vanwege de coronamaatregelen op een geheime locatie. Op verschillende locaties in het land zijn er demonstraties van actiegroep Kick Out Zwarte Piet.
Mark Rutte
De ondervraagden die het afgelopen jaar van mening zijn veranderd over de kleur van Piet stellen dat ze dat vooral doen ‘om de lieve vrede te bewaren’. ,,Ze willen van de maatschappelijke onrust en de demonstraties af”, zo blijkt uit de enquête. Ook de uitspraak van Mark Rutte, afgelopen zomer, dat zijn standpunt over Zwarte Piet veranderd is, heeft invloed gehad. Zeven procent van de mensen die vorig jaar stelden dat Piet zwart moest blijven, zeggen dat de uitspraak van de premier invloed heeft gehad op hun keus dit jaar.
Dat er bij de landelijke intocht, die live op tv wordt uitgezonden, alleen roetveegpieten meelopen met Sinterklaas, lijkt steeds meer geaccepteerd: vorig jaar vond 31 procent van de mensen het acceptabel, dat percentage is gestegen naar 47 procent. EenVandaag vroeg de leden van het opiniepanel ook naar de toekomst van Piet. Een overgrote meerderheid ziet de traditionele Zwarte Piet verdwijnen, slechts 19 procent denkt dat er over tien jaar nog dergelijke Piet-figuren meelopen in gemeentelijke intochten.
Dat webshops en techbedrijven Zwarte Piet in de ban doen, kan niet op veel goedkeuring rekenen: 68 procent is tegen het verbod van Facebook op foto’s van Zwarte Piet, 60 procent is het oneens met webshops die geen producten meer verkopen waar een Zwarte Piet op staat.
Bekijk hieronder onze trending nieuwsvideo's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Avondklok tot 30 maart, versoepelingen liggen moeilijk in Catshuis
De avondklok blijft in ieder geval de volle maand maart nog van kracht. Versoepelingen kunnen pas als de epidemologische situatie het toelaat. Het Catshuisoverleg dat zaterdag plaatsvond heeft niet geleid tot groen licht voor versoepelingen van het coronabeleid. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMANGELA KIJKT TV
Hij werd echt voorgesteld in het Sinterklaasjournaal: Zwarte Piet
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie. -
PREMIUM
Scholen schakelen over op roetveegpiet: ‘Zwarte Piet is met pensioen’
Nieuwe poppetjes, andere boeken, géén aanstootgevende liedjes meer. Basisscholen zijn aan de vooravond van de sinterklaasintocht massaal bezig Zwarte Piet uit het klaslokaal te verwijderen. Juf Cindy: ‘Ik heb hoofdjes van andere poppetjes op de pietenlijven gezet.’ -
PREMIUMvideo
Coronabeleid gaf griep de nekslag: nul officiële gevallen
Terwijl de coronapandemie voortwoekert, kreeg de griep deze winter in Nederland geen voet aan de grond. Er zijn precies nul officiële gevallen. Volgens experts toont dat aan dat ook griepdoden met maatregelen te voorkomen zijn. Of dat wenselijk is, is een tweede.
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Steeds minder Brabantse ouderen sterven door corona, maar: ‘De zorgen zijn nog niet weg’
Het einde van de beproeving die corona heet is in zicht voor Brabantse ouderen. Met name in verpleeghuizen raken steeds minder bewoners besmet en maakt het virus veel minder dodelijke slachtoffers. ,,Een enorme ontlasting en opluchting. Maar de zorgen zijn nog niet weg.” -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt.