Volledig scherm
Malek F. © Videostill

'Uit verklaringen van Haagse steker Malek F. blijkt niks terroristisch'

Uit de verklaringen die de 'Haagse steker' Malek F. bij de politie heeft gegeven, blijkt vooralsnog niets van een terroristisch motief. Dat zegt Job Knoester, die inmiddels als advocaat optreedt van F.. Malek stak 5 mei bij de Haagse Hogeschool drie mensen neer.

,,Normaal gesproken vind ik dat je over de inhoud van verhoren niks naar buiten moeten brengen, maar gezien de maatschappelijke onrust over dit incident, kan ik wel zeggen dat mij nog niets gebleken is van enige terroristische gedachten,'' zegt Knoester.

De uit Syrië gevluchte Palestijn Malek F. stak 5 mei drie mensen neer op het terrein naast de Haagse Hogeschool. De slachtoffers raakten zwaargewond. Ondanks 'sussende' woorden van de Haagse burgemeester Pauline Krikke dat de dader bekend stond als verward, bestond vanaf het begin af aan de vrees dat het om een terroristische daad ging. Mede omdat op een filmpje te horen was dat Malek F. 'Allahu Akbar' riep, op het moment dat de politie hem neerschoot.

Advocaat Knoester stond de familie van Malek F. al enige tijd bij. De familie wilde graag dat hij ook als advocaat van Malek zou gaan fungeren. Dat duurde enige tijd omdat Malek aanvankelijk een andere advocaat was toegewezen en zelf moest beslissen dat Knoester het zou overnemen. Knoester heeft inmiddels inzage in de verklaringen die Malek heeft afgegeven. Daaruit blijkt dus niks van terrorisme.

Trauma's

Wat Malek F. wél heeft verklaard over zijn daad, houdt Knoester voor zich. In een eerder interview met ad.nl vertelde Maleks twee jaar jongere broer over de trauma's die F. heeft opgelopen tijdens hun vlucht uit Syrië. Waar de rest van zijn familie zich in Nederland goed redt, zakte Malek F. steeds verder weg in paranoïde gedachten en drugsgebruik.  

Malek werd daarvoor opgenomen door GGZ-instelling Parnassia. De familie verwijt Parnassia dat zij Malek veel te vroeg lieten vertrekken. Deze week hebben Parnassia en de familie van F. een afspraak om daarover met elkaar te praten.

Kijk hier naar beelden van de aanhouding: