Uitbuiting Poolse werknemers dreef Radek B. tot wanhoopsdaad

VideoRadek was de wanhoop nabij toen hij zichzelf in oktober vorig jaar op de wc in de Poolse ambassade in Den Haag opsloot en dreigde in brand te steken. Hij wilde aandacht voor de uitbuiting van Oost-Europese arbeidsmigranten.

Hij zou zichzelf nooit écht in brand steken, zei Radek tijdens een eerdere rechtszitting. De aansteker was al onklaar gemaakt. Maar na alles wat hij had gezien en meegemaakt, moest hij iets doen om de situatie van zijn naar Nederland gekomen landgenoten voor het voetlicht te brengen. Werken tussen heftrucks in magazijnen zonder beschermende kleding. Pallets die naar beneden vallen. Mensen die met een smalle laadvork van een heftruck omhoog worden getild om codes te controleren op gestapelde pallets. Een stapelbed in een ruimte ‘zo groot als deze vergadertafel’ die door moet gaan voor een tweepersoonskamer.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.